XIFRES DE LA MEMÒRIA

Un de cada quatre espanyols morts a Mauthausen era català

Entre aquest camp i el de Gusen van morir gairebé 2.000 catalans

mauthausen

mauthausen

1
Es llegeix en minuts
Efe

Un total de 1.094 catalans figuren a la llista de 4.427 espanyols morts als camps de concentració nazis llista de 4.427 espanyols mortscamps de concentració nazisque ha publicat aquest divendres el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), la qual cosa suposa un 24,7% del número de morts total.

Segons ha informat el Ministeri de Justícia en un comunicat, la publicació d’aquesta llista, decidida per la jutge encarregada del Registre Civil Central espanyol, compleix una de les iniciatives de la llei de memòria històrica per a la reparació de les víctimes del nazisme.

Els camps de concentració amb més nombre de morts catalans són Mathausen, amb 101 morts, i Gusen, que depenia de l’anterior, amb 898. 

El llistat publicat pel BOE recull catalans morts en 22 camps de concentració més, entre els quals els de Dachau (23 morts), Auschwitz (9) i Ravensbrück, en el qual va morir l’única dona catalana que figura al llistat, Carmen Gardell Carola, nascuda a Setcases (Girona).

D’aquest últim camp va aconseguir sortir amb vida Neus Català (Guiamets, Tarragona, 1915), l’única supervivent espanyola d’aquest camp, que va morir el passat 13 d’abril, als 103 anys.

A la llista publicada pel BOE figura també el casd’Anton Vidal Filipo, un mort a Mauthausen que va néixer a Prats de Canillo (Andorra), i el de Josep Ambrós, una persona nascuda a la província de Lleida que va morir durant el transport cap al seu camp de concentració.

Notícies relacionades

Els familiars i interessats tindran la possibilitat de presentar al·legacions i sol·licitar correccions en el termini d’un mes. Així seran inclosos en el registre de morts, estatus que encara no tenien.

Segons el Govern espanyol, es pretén així agrair i reparar els més de 10.000 espanyols que van acabar deportats en camps de concentració nazis després de la Guerra Civil (1936-1939).