operació púnica

Anticorrupció demana imputar Aguirre i Cifuentes pel finançament irregular del PP de Madrid

La fiscalia es recolza en diversos informes de la UCO que situen l'expresidenta del Senat en reunions clau sobre la trama

Errejón retreu al PP i Ciutadans que surtin en defensa d'Esperanza Aguirre i els adverteix que "cal fer neteja"

undefined32497961 gra025  madrid  22 01 2016   la presidenta del pp madrile o 190802150647

undefined32497961 gra025 madrid 22 01 2016 la presidenta del pp madrile o 190802150647 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al jutge Manuel García Castellón, que instrueix el cas Púnica, que citi com ainvestigades les expresidentes de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes pel presumpte  finançament irregular del PP regionalfinançament irregular del PP, segons han informat fonts fiscals a Europa Press.

Les fiscals Carmen Cerdá i María Teresa Gálvez han presentat un escrit de 75 pàgines davant del titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6 en què reordena la macrocausa i redueix de 16 a 11 les peces separades que conformen aquest cas de corrupció, que es porta investigant des de 2014.

Una tasca que el Ministeri Públic ha tardat mig any a fer, des que a començaments d’any el jutge d’instrucció instés les fiscals a fer una reestructuració de la causa, precisant els fets i els subjectes afectats en cadascuna de les línies d’investigació, "amb referència alsinformes definitius corresponents de la Guàrdia Civil", segons informa Anticorrupció en un comunicat.

Maniobres de Granados

A l’escrit s’adjunten annexos en què es descriuen més minuciosament els fets corresponents a les peces relatives a la contractació de les empreses Cofely i Alfedel; les actuacions de qui va ser el secretari general del PP de Madrid Francisco Granados, considerat el ‘capitost’ de la trama Púnica; i el presumpte finançament irregular dels ‘populars’ madrilenys, en què a la Fiscalia l’interessa la pràctica de més diligències, com ara declaracions d’investigats, testimonis i l’aportació de diversa documentació.

Concretament, a la peça relacionada amb el presumpte finançament irregular del PP de Madrid, en concret la número 9, les fiscals Anticorrupció s’han recolzat en diversos informes de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil per demanar al magistrat que cridi a declarar com a investigades les expresidentes regionals Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes, l’expresident d’Indra Javier Monzón i la mateixa empresa.

L’UCO situa Aguirre en reunions clau en què presumptament s’hauria negociat el finançament irregular de la formació política durant diverses campanyes electorals, en les quals Aguirre ja presidia els ‘populars’ madrilenys. Per tot plegat, sol·licita al magistrat instructor que la citi a declarar en qualitat d’investigada.

Acusacions satisfetes

Fonts jurídiques consultades per Europa Press apunten que el jutge García Castellón estudiarà a fons l’escrit presentat per Anticorrupció abans de prendre una decisió sobre la imputació o no d’Aguirre. Fa temps que les acusacions populars d’aquest cas, i fins i tot qui va ser la seva mà dreta, Francisco Granados, insisteixen al magistrat que inclogui en la investigació l’exdirigent madrilenya inclogui en la investigacióper aquest mateix assumpte.

Notícies relacionades

Pel que fa a Cifuentes, la UCO també la va vincular amb irregularitats en pagaments a Fundescam i diferents despeses electorals de campanyes del PP de Madrid el 2007. També va destacar que era "partícip i coneixedora" d’irregularitats en l’adjudicació  del servei de cafeteria, cuines i menjadors de l’Assemblea de Madrid a l’empresari Arturo Fernández entre els anys 2009 i 2011.

El portaveu de Más Madrid a l’Assemblea de Madrid, Íñigo Errejón, ha retret a Ciutadans i Vox que recolzin el PP quan la Fiscalia Anticorrupciósol·licita al jutge Manuel García Castellón que citi Aguirre com a investigada. "¿Imputar Aguirre per finançament il·legal del mateix partit al qual Cs i Vox li donaran el Govern de la Comunitat de Madrid? A Madrid calfer neteja, no donar-li una pròrroga a la corrupció", ha advertit Errejón en el seu compte de Twitter.