Casado ungeix Álvarez de Toledo i Montesinos com a figures clau del PP

La que va ser candidata per Barcelona serà portaveu al Congrés i el conegut periodista dissenyarà la comunicació

Maroto serà la veu popular al Senat i Levy perd rellevància en un organigrama que no busca equilibris interns

zentauroepp49267931 cayetana190730125438

zentauroepp49267931 cayetana190730125438 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

El president del PP, Pablo Casado, ha reunit la seva Junta Directiva Nacional per comunicar la seva decisió de convertirCayetana Álvarez de Toledo en portaveu al Congrés,Javier Maroto en el seu homòleg al Senat i el conegut periodista Pablo Montesinos en el seu vicesecretari general de comunicació, un càrrec que ell mateix va ocupar amb Mariano Rajoy al capdavant de la presidència. D’aquesta manera, Casado porta a la pràctica la remodelació interna que ja va suggerir que faria després del mal resultat que va obtenir en les últimes eleccions generals i, de passada, reforça el perfil conservador del partit amb la figura d’Álvarez de Toledo i reforça la relació amb la premsadesignant Montesinos com a responsable d’explicar a l’opinió pública l’estratègia que, a partir d’ara, desenvolupin els populars.

El canvi a la capitania de l’àrea de comunicació del PP, una de les més rellevants en aquest partit, té, a més, una altra lectura política: la substituïda per Montesinos és la gallegaMarta González, que va arribar a la cúpula de l’organització una vegada Casado va guanyar les primàries de la màd’Alberto Núñez Feijóo, el baró gallec amb gran influència en tot el partit. Es dona la circumstància que en els últims dies i grinyolant amb la línia oficial, el president de la Xunta ha advocat per obrir una reflexió interna sobre si s’ha de desbloquejar la investidura del socialista Pedro Sánchez a canvi d’un grapat de pactes d’Estat d’interès per al seu partit i per al país. Segons Casado, en realitat tots dos "diuen el mateix" de diferents maneres i no hi ha xoc. És més, ha afegit que després que el PSN vagi a sotmetre’s a Navarra a una investidura que necessitarà la complicitat de Bildu, es tanca "qualsevol porta" a ajudar Pedro Sánchez, una cosa en què "l’Alberto [Núñez Feijóo] està d’acord. Ho sé perquè parlo molt amb ell", va destacar.  

En tot cas, Feijoo –que no va acudir a la junta directiva perquè tenia altres compromisos pendents–, junt amb altres dirigents regionals considerats més moderats, com l’andalús Juan Manuel Moreno i el basc Alfonso Alonso, havien indicat en privat al seu cap de files que preferien perfils menys durs que el d’Álvarez de Toledo a la Cambra baixa, que té una especial dimensió quan el PP està lluitant per consolidar el seu lideratge en l’oposició seguit molt de prop per Ciutadans. No obstant, Casado sempre ha opinat que la que va ser candidata per Barcelona en les generals és "moderada i centrista" i, per tant, la idònia per tenir aquesta responsabilitat i fer front, a més del Govern, a l’ombra d’Inés Arrimadas, que farà el mateix en el grup taronja.

Levy, amb menys pes

Pel que fa al "brillant" Maroto, segons paraules de Casado, el seu cap i amic opta en aquests moments per col·locar-lo al capdavant del grup al Senat, però l’allunya de la vicesecretaria d’Organització que ocupava des de juliol de l’any passat, després que la seva gestió al capdavant dels quadros del partit i de la campanya de les generals del 28-A provoqués nombroses crítiques entre els seus companys de files. El seu lloc serà ocupat per la presidenta del PP navarrès, Ana Beltrán. De la vicesecretaria Territorial es farà càrrec Antonio González Terol i Jaime Olano de la de Participació, mentre que Isabel García Tejerina i Cuca Gamarra es queden al seu lloc.

Una altra de les persones que va acompanyar, com Maroto, Casado en la seva aventura cap a la presidència del PP va ser la catalana Andrea Levy. Ella també ha sigut ressituada a un càrrec de menor rang, ha abandonat la vicesecretaria que ocupava i s’ha quedat la presidència del Comitè de Drets i Garanties, segons el partit, més compatible amb la seva responsabilitat com a regidora de Cultura, Esports i Turisme de l’Ajuntament de Madrid. Per tancar el cercle, el president popular ha deixat clar que continua confiant en el seu número dos, "el gran Teodoro", com ha arribat a dir per referir-se al murcià Teodoro García-Egea.

Programes per a Uriarte i Rafael Catalá, confirmat

Notícies relacionades

Altres dels canvis que mereixen menció en la profunda remodelació que, un any després de fer-se amb les regnes del PP, ha emprès Casado és l’elecció d’Edurne Uriarte  com a responsable d’Estudis i Programes; la designació de la gallega Valentina Martínez per responsabilitzar-se de l’àrea internacional en lloc de José Ramón García (que va ser candidat a les primàries), i la confirmació de Daniel Lacalle com a secretari d’Economia i Competitivitat.

Així mateix, en la mateixa jornada que el Confidencial ha revelat que Codere, una de les empreses líders al món de les apostes ‘online’, ha fitxat l’exministre Rafael Catalá i ha generat una gran polèmica, la cúpula popular ha confirmat que es mantindrà com a responsable de l’àrea de Justícia i Interior del partit.