El PP i Cs es preparen per aguantar la pressió de l'abstenció

Retreuen al PSOE i Podem que s'hagin barallat per les butaques i no per les polítiques

Vox no veuria "estrany ni malament" que els taronges facilitessin la investidura al setembre

zentauroepp49210966 casado190725150618

zentauroepp49210966 casado190725150618 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La investidura fallida de Pedro Sánchez obre un períoded’incertesa  en què el PP i Ciutadans temen que creixi la pressió del PSOE i també del sector econòmic perquè s’abstinguin en el cas que el candidat socialista es torni a sotmetre a una votació d’investidura. Sánchez ja va començar aquest dijous a la nit, hores després de la votació. “S’ha de reflexionar sobre el que ha passat i desbloquejar la situació”, va reclamar a aquests dos partits i també a Unides Podem. "Espanya necessita un Govern", va insistir en una entrevista a Telecinco. 

Als taronges, a més, també els convida a l’abstenció els seus socis de la dreta. Pablo Casado ja l’hi ha anat demanant a Albert Rivera des de les generals de l’abril i aquest matí ho ha fet Vox. "No em semblaria tan estrany ni tan malament que Ciutadans ho fes", va comentar al pati del Congrés Iván Espinosa de los Monteros, portaveu dels ultres.

Fonts de la direcció popular consideren que els socialistes ja saben que no poden reclamar-los que aplanin aquest possible nou intent de Sánchez si "permeten" que la dirigent socialista María Chivite es converteixi en presidenta del Govern de Navarra amb l’abstenció d’EH Bildu. “El tema de Navarra és el primer, abans fins i tot de plantejar-nos si parlarem amb ells. Si volen començar, que se’n vagin a Pamplona a arreglar-ho i després que ens tornin a trucar”, avisen. L’estratègia de Casado passa perquè finalment el secretari general del PSOE aconsegueixi acordar un Govern de coalició amb Podem abans del setembre. Segons va publicar aquest diari, el líder del PP creu que unes noves eleccions (que se celebrarien el 10 de novembre) no li convenen com a president dels conservadors i prefereix que Sánchez s’embarqui en un Executiu en el qual es desgasti per la convivència amb els morats i la gestió de la sentència del judici del procés, que es coneixerà a finals de setembre o principis d’octubre. Casado augura una vida curta a aquest hipotètic Govern i amb la convocatòriad’eleccions  abans d’hora sí que creu que podria aconseguir arribar a la Moncloa, ja després de diversos anys com a president del PP (va arribar a la cúpula fa just 12 mesos). 

A Ciutadans esperen aquesta pressió, però continuaran parapetant-se darrere la promesa electoral de Rivera de no arribar a cap pacte amb Sánchez. Malgrat que es va saltar el veto que va posar Mariano Rajoy el 2016, ara, el polític català no s’ha mogut gens ni mica del que deia en els mítings de la campanya. "Un candidat que en tres mesos només ha sigut capaç d’aconseguir un vot, no sé quina credibilitat té per demanar res", contesta el secretari general dels taronges, José Manuel Villegas

De la Torre deixa la direcció de Cs

Notícies relacionades

Ciutadans haurà de bregar amb aquesta petició de facilitar la investidura amb una greu crisi interna que aquest mateix dijous ha sumat un nou episodi. L’economista Francisco de la Torre va presentar la seva dimissió com a membre del comitè executiu nacional del partit i també deixarà l’acta de diputat. És la quarta persona que abandona la direcció del partit l’últim mes. Abans ho van fer Toni Roldán, Javier Nart i Xavier Pericay.

Breus discursos

En els discursos de cinc minuts que tant Casado com Rivera van pronunciar al ple abans de la votació, tots dos van coincidir a acusar Sánchez i Pablo Iglesias d’haver-se encallat en el repartiment dels càrrecs. "No s’han barallat per les polítiques, només pels seients", va etzibar el líder taronja. El dirigent popular va denunciar l’"acarnissada lluita de poder" i va acusar Sánchez de saber pactar només "per destruir", amb referència a la moció de censura de Rajoy.