CONGRÉS

Sánchez perd la segona votació d'investidura per l'abstenció de Podem

Socialistes i morats fracassen en la negociació d'un acord per al Govern de coalició

El Rei podrà decidir en unes setmanes si hi ha opcions per tornar a proposar una altra vegada una candidatura

240719 investidura2 16-9 ep vid 25 200236 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pedro Sánchez ha fracassat en el debatd’investidura. El candidat del PSOE ha perdut la segona votació, en què només necessitava més 'sís' que 'nos', perquè Unides Podem finalment s’ha abstingut. Els morats i els socialistes no han aconseguit tancar un acord de Govern de coalició que facilités el recolzament del partit de Pablo Iglesias a Sánchez i, finalment, no li han donat suport. El president en funcions només ha tingut el suport del seu grup i del Partit Regionalista de Cantàbria. El PP, Ciutadans, Junts per Catalunya, Vox, Navarra Suma i Coalició Canària hi han votat en contra. ERC, el PNB, Bildu i Compromís s’han abstingut.  [Segueix les últimes notícies de la investidura de Pedro Sánchez en directe.]

El resultat del marcador ha quedat així: 67 abstencions, 124 'sís' i 155 'nos'. "Justícia poètica", ha dit Laura Borràs, de Junts per Catalunya, recordant que, si no haguessin sigut suspesos Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull, el resultat hauria sigut diferent (157).

Les converses entre els dos partits es van trencar ahir a la tarda i s’han reprès, a través dels mitjans de comunicació aquest mateix matí, quan els morats han anunciat que renunciaven a la seva aspiració de comptar amb una vicepresidència i cinc ministeris i només en demanaven tres: Sanitat, Treball i Ciència

També hi ha hagut un gest d’última hora, fet pel líder de Podem a la mateixa tribuna, segons el qual els morats estaven disposats a renunciar al Ministeri de Treball a canvi de gestionar les polítiques actives d’ocupació. "¿Sap vostè que aquestes polítiques estan transferides a les comunitats autònomes?", li ha contestat Adriana Lastra, la portaveu del PSOE, quan li ha arribat el torn, l’últim que ha tancat el debat que hi ha hagut abans de la votació. 

Tot just acabar la sessió plenària ha començat un altre debat: el dels diputats dels dos partits per enfilar un relat que culpi l’altre del fracàs de la negociació. Rafael Simancas, portaveu del PSOE, ha remarcat les successives "cessions" de l’Executiu i ha tornat a repetir, com va fer la vicepresidenta Carmen Calvo a primera hora, que al final Podem volia "tot el Govern". 

Ione Belarra, portaveu de Podem, ha remarcat que en aquests gairebé tres mesos des de les eleccions Sánchez només ha aconseguit un recolzament nou: el del Partit Regionalista de Cantàbria. Belarra ha destacat les "facilitats" posades pel seu partit. "Estem disposades a construir un Govern de coalició progressista [...], però perquè sigui una realitat Sánchez ha de deixar de posar problemes perquè existeixi", s’ha queixat, recordant que van acceptar el veto a Iglesias i es van comprometre a cedir l’estratègia davant de l’independentisme català. "Sánchez i el PSOE han de deixar de posar excuses al Govern de coalició", ha reclamat.

El paper del Rei

En els breus discursos que tots els representants dels grups parlamentaris han pronunciat abans de la votació, els portaveus del PNB i Compromís ja han marcat com a pròxima etapa el mes de setembre, tot i que llavors ERC, ja ha advertit Gabriel Rufián, pot ser que no es pugui tornar a abstenir. El dirigent republicà es referia de manera indirecta a l’impacte que pot tenir en la política la sentència del judici del procés, prevista per a aquell mes o principis d’octubre. Preguntat sobre si vol ser "mediador" entre Podem i el PSOE durant el mes d’agost no ho ha descartat i ell ha dit que intentarà fer "tot el possible". 

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, comunicarà oficialment al cap de l’Estat en les pròximes hores que la investidura ha resultat fallida i Felip VI podrà decidir si dona més marge per a la negociació entre els partits, convoca una nova ronda amb els partits i torna a demanar a Sánchez que ho intenti d’aquí a unes setmanes. També podria designar algú altre, tot i que ni Pablo Casado (PP) ni Albert Rivera (Ciutadans), els líders dels partits més votats després del PSOE, han manifestat la seva intenció d’intentar formar una altra majoria alternativa a la que ha intentat forjar el president en funcions.

Notícies relacionades

Si cap candidat aconseguís el recolzament de la Cambra, les eleccions generals es repetirien el 10 de novembre.