COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ

JxCat i ERC abonen les sospites sobre la relació del CNI amb l'imam de Ripoll

La CUP es desmarca de la "conspiranoia" sobre els atemptats del 2017

luto-rambla-barcelona-1543008508474

luto-rambla-barcelona-1543008508474

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

JxCat i ERC han aprofitat les compareixences d’aquest dimarts en la comissió d’investigació sobre els atemptats del 2017 a Catalunya per abonar les sospites sobre la relació del CNI i l’imam de Ripoll, Abdelbaki es-Saty. Les representants dels dos principals partits independentistes han acusat les institucions de l’Estat de “no investigar” el succeït. “Volem saber tota la veritat”,ha dit la diputada republicana Montserrat Fornells.

“És una vergonya que no s’investigui”, ha afirmat per la seva banda la representant de JxCat en la comissió, Aurora Madaula. Totes dues van utilitzar la compareixença al Parlament del periodista Carlos Enrique Bayo per difondre les informacions que ‘Público’ va divulgar la setmana passada sobre una eventual relació entre l’imam de Ripoll i el CNI.

Però aquest matí al Parlament no tot el sobiranisme s’ha pujat al carro de les teories que alguna institució de l’Estat podia conèixer per endavant les intencions dels terroristes de Barcelona i Cambrils. La diputada de la CUP Natàlia Sánchez, per exemple, ha atacat la “falta de consistència” de les tesis publicades fins ara. “Potser aquestes hipòtesis ajuden a generar la sensació de conspiranoia que no és oportuna, per respecte a les víctimes”, ha assegurat.

La resta de diputats també han posat en serioses dificultats el compareixent quan han dubtat, com per exemple ha fet Matías Alonso (Cs) que “el fet que algú tingui el telèfon punxat el converteixi en confident” del CNI, o quan han revelat que experts dels Mossos veuen “el més normal del món” que els serveis secrets mantinguin contactes amb algú que podria facilitar-los informació del món gihadista. 

Terraplanisme

Notícies relacionades

També el diputat del PSC Carles Castillo ha criticat la “irresponsabilitat” de divulgar dades que “o bé estan provades i no són noves, o bé són noves però no estan provades”. Ha assegurat que acceptar aquestes publicacions suposa fer “un acte de fe”,i les ha comparat amb les teories sobre que l’home en realitat no va arribar a la Lluna o el terraplanisme.

“Passar de les sospites als fets d’aquesta manera ens sembla una irresponsabilitat. No permeto que es digui que no vull que es faci llum sobre el que va passar, però han ajudat a desplegar una grandíssima capa de dubte sobre qüestions molt sensibles”, ha afegit Castillo.