Borràs acusa Sánchez de prepotent i de mantenir la "repressió" a Catalunya

L'exconsellera justifica el 'no' a la investidura per la falta de diàleg

El líder socialista acusa JxCat d'instal·lar-se en l'antipolítica i de ser "inútil" per defensar Catalunya

6f23216b-1729-44c9-9fb1-568b397d535d-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La representant de Junts per Catalunya (JxCatLaura Borràsha justificat el 'no' de la formació a la investidura de Pedro Sánchez per falta de voluntat negociadora. "El resultat de les eleccions no li concedeix el dret a la prepotència, a governar en solitari o defugir els pactes, l’obliga a dialogar, a negociar i a fer política, faci-ho, no busqui més excuses i torni amb els deures fets", li ha etzibat. En una duríssima rèplica, Sánchez ha acusat JxCat d’haver-se instal·lat en l’"antipolítica", de ser "inútils" des del punt de vista parlamentari i d’estar ficats en un "laberint".

"¿Per què votar-lo si amb vostè de president s’ha incrementat la repressió, s’ha mantingut el control de les finances de la Generalitat, es continuen bloquejant lleis [del Parlament] que serien polítiques actives per a la ciutadania, s’espia representants de delegacions de la Generalitat, es manté la petició de sedició per als presos polítics, se suspèn representants al Congrés i al Senat, es bloqueja l’entrada al Parlament europeu dels electes catalans, etcètera", ha argumentat Borràs, que ha reclamat a Sánchez que no només reconegui l’existència de presos polítics sinó que dialogui amb ells.

Borràs li ha retret a Sánchez l’actitud respecte a Unides Podem per la falta de seducció. “En comptes de convèncer, prefereixen coaccionar, democràcia made in Spain; tenim 155 motius per votar que 'no a la seva investidura'”, ha deixat anar en un to molt més contundent que el de Gabriel Rufián, d’ERC, minuts abans. La diputada de JxCat ha recordat als dirigents independentistes empresonats i ha reclamat el referèndum d’autodeterminació.

"No es pot obligar a elegir entre democràcia i inestabilitat perquè no hi ha cap més inestabilitat que la que emana de la repressió", ha iniciat Borràs, que ha criticat a Sánchez la falta de compliment de la seva voluntat de diàleg, que ha qualificat de "retòrica".

Sánchez, sense treva

Notícies relacionades

El candidat socialista ha respost amb contundència. D’entrada ha afirmat que Borràs no reconeix la legitimitat del Congrés i de l’Estat i s’erigeix en portaveu de tot Catalunya. Per això ha assegurat que JxCat està "barallada amb la realitat" i s’ha "instal·lat en l’antipolítica, són inútils des del punt de vista parlamentari per defensar els drets, la prosperitat i el progrés del poble català". Sánchez ha trobat a faltar l’antiga CiU i la seva actitud al Congrés. I ha conclòs cridant al diàleg "quan [JxCat] surti del laberint en el qual s’ha posat des de fa anys, plens de falsedats, mentides i de victimització que no té a veure amb la realitat".

En la seva segona intervenció, Borràs ha replicat afirmant que Sánchez "no s’ha mostrat gaire més útil" que JxCat per trobar solucions per a Catalunya i li ha retret que hagi "insultat" els votants sobiranistes. La diputada independentista ha retret al candidat no saber "llegir els resultats electorals, necessita recolzaments que no busca o que no negocia per aconseguir". Borràs ha defensat la unilateralitat a causa de la falta de bilateralitat i ha assegurat que Catalunya no té un problema de convivència i "qui té un problema de convivència és l’Estat, el problema de Catalunya es diu Estat espanyol".