JxCat anuncia que votarà contra Sánchez

Els diputats presos Jordi Sànchez, Rull i Turull critiquen el debat i "els precedents" del candidat

ERC mostra també la seva decepció amb el líder socialista, però es mostra prudent

zentauroepp49175672 madrid 22 07 2019 politica investidura  primera sesi n ya po190722214630

zentauroepp49175672 madrid 22 07 2019 politica investidura primera sesi n ya po190722214630 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L’absència de referències directes de Pedro Sánchez al conflicte català en la seva primera intervenció en el debat d’investidura i la falta d’acord amb Unides Podem ha allunyat Esquerra Republicana i Junts per Catalunya (JxCat) de l’opció d’abstenir-se en la votació d’aquest dimarts. Tant és així que els diputats presos Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull han tuitejat en favor del no en vista del debat i "pels precedents que acompanyen" el líder del PSOE. ERC, en canvi, mostra una actitud prudent respecte al sentit final del seu vot aquest dimarts.

Republicans i postconvergents no han amagat durant tota la jornada la seva distància respecte a la posició de Sánchez i a les xarxes socials tant Gabriel Rufián com diputats de JxCat van retreure al líder del PSOE la seva falta de propostes sobre el conflicte català. Laura Borràs, de JxCat va ironitzar amb la idea que Sánchez ja considera que Catalunya és independent al no fer cap menció de la qüestió en el seu discurs inicial.

A la tarda, JxCat ha mantingut una conversa amb els seus diputats presos per analitzar la situació, en un clima de distanciament evident amb el to exhibit amb el candidat a la reelecció, qui ha negat l’existència de presos polítics, es va desmarcar clarament d’Unides Podem en relació amb les mesures a adoptar a Catalunya, i ha deixat oberta la possibilitat d’aplicar de nou el 155. També ha criticat l’independentisme català, que ha contraposat al projecte d’integració de la Unió Europea. Sánchez ha qualificat d’"inútil" exercir una "sobirania petita" que va "contra la història".

Notícies relacionades

Prudència a ERC

Fonts del grup parlamentari d’ERC, al finalitzar la primera sessió del debat aquest dilluns, han mostrat la seva prudència sobre això del sentit del vot aquest dimarts. Si bé la seva actitud és també molt crítica amb Sánchez, mantenen una posició constructiva que pretenen que serveixi per evitar noves eleccions que puguin donar marge a les forces de la dreta. ERC decidirà el sentit del vot en contacte amb el seu líder, Oriol Junqueras.