Iglesias planta cara a Sánchez i sospesa el no

El líder morat rebutja tenir un paper "decoratiu" en el Govern

El president en funcions apel·la a Catalunya per allunyar l'aliança

iglesias vid 22 191951 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Iglesias va desafiarPedro Sánchez. Després d’un discurs calmat i contingut, malgrat els continus retrets al president del Govern en funcions, el secretari general de Podem va carregar durament contra l’estratègia negociadora dels socialistes. "¿Què ens han ofert vostès?", li va preguntar, visiblement enfadat, al líder del PSOE per després rematar: "Expliqui-ho a la Cambra, a veure si és alguna cosa més que decoratiu". Així, va retreure al cap de l’Executiu que no deixi participar els morats, suposadament, en els ministeris de l’Interior, Defensa, Exteriors, Economia, Hisenda, Treball, Igualtat, Transició Ecològica i Ciència, des dels quals volien dur a terme mesures socials.

 [Directe: últimes notícies i tota la informació]

Els seients que podria ocupar Unides Podem en el Consell de Ministres –sempre que s’arribi a un acord– va ser l’assumpte que va copar gran part de l’intercanvi dialèctic entre els dos dirigents i, desprésd’una escalada de tensió, va deixar un dels punts àlgids de la jornada: un Iglesias molest que, guardant les formes però elevant el to, va acusar Sánchez de rebutjar totes les propostes plantejades perquè dirigents del partit morat ocupin carteres ministerials. En aquest sentit, fonts 'podemistes' van assenyalar que el veto a Iglesias no era l’única línia vermella plantejada pel PSOE i van posar l’accent en la negativa dels socialistes a cedir els ministeris socials que componen actualment l’Executiu.

"Potser vostè no vol un Govern de coalició amb nosaltres perquè qui vol un Govern de coalició no proposa un paper decoratiu", li va retreure Iglesias a Sánchez abans de llançar-li una advertència: "Som una força política modesta, jove, però no ens deixarem trepitjar ni humiliar per ningú". Amb aquest escenari i a escasses hores que els diputats es pronunciïn per primera vegada sobre la continuïtat de Sánchez a la Moncloa, fonts pròximes a la direcció morada van explicar que, si no canvia res, el vot de Podem en el ple d’aquest dimarts "no serà un sí, i no és descartable el no".

No obstant, van recordar que les converses entre la vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, i el secretari d’Acció Governamental de Podem, Pablo Echenique, són contínues i que mantenen certa esperança d’aconseguir un acord satisfactori per a les dues parts abans de dijous, quan tindrà lloc una segona votació, en la qual només seria necessari més vots a favor que en contra.

"Dissimuli una mica"

La proposta de Sánchez de reformar l’article 99 de la Constitució per facilitar la investidura quan el partit guanyador de les eleccions no aglutini els recolzaments necessaris va ser un altre dels temes sobre els quals va pivotar la discussió. Una idea que, segons l’opinió d’Iglesias, revelava una vegada més el desig de l’aspirant a la reelecció de tirar endavant un Executiu sense el seu soci preferent. "Dissimuli una mica", li va dir des de la tribuna amb certa sorna.

Una broma que va venir acompanyada d’un avís: "Hi ha molta gent que podria pensar que el que desitja no és un Govern estable d’esquerra sinó que desitja ser president tant sí com no". Crítica que Iglesias va aprofitar per censurar els missatges de Sánchez al PP Cs per demanar que facilitessin un Consell de Ministres progressista.

Problema d’Estat

De la mà del tercer assumpte que van tractar Sánchez i Iglesias es va introduir a la Cambra baixa un dels principals obstacles a salvar per tirar endavant la coalició per als pròxims quatre anys: Catalunya. L’al·lusió del portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens, al conflicte català i la seva petició d’un gabinet que "castigui menys i convenci més" va obrir un meló al qual es va sumar Sánchez i que va rematar Iglesias proposant "afrontar el conflicte d’Estat des del diàleg i no des del dret penal".

Notícies relacionades

El cap de l’Executiu va aprofitar per analitzar, detalladament, les "discrepàncies" que existeixen respecte a aquest tema. "Compartim un diagnòstic en part", va reconèixer Sánchez abans de tirar per terra les coincidències i posar èmfasi en les "diferents maneres de resoldre aquest debat" que esgrimeix cada partit. Unes diferències que espanten els socialistes amb la sentència del procés en l’horitzó i que Iglesias va mirar de calmar, com va avançar aquest diari, amb l’oferta d’un document que recollís la predisposició dels morats a ser lleials al PSOE en aquest assumpte.