'PER UN GOVERN DE PROGRÉS JA'

Més de 200 intel·lectuals demanen al PSOE i Podem "altura de mires" per tancar un govern de progrés

Personalitats de la cultura, el periodisme i la docència insten Sánchez i Iglesias a atendre el "missatge clar" de la ciutadania

bardem

bardem / CURTO DE LA TORRE (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Més de 200 personalitats del món de la cultura i la docència han firmat un manifest en el qual exigeixen al PSOE i  Unides Podem "generositat" i "altura de mires" per tancar un govern de progrés immediatament. "No queda ja temps. El futur de la nostra democràcia ens ho exigeix", adverteixen.

El text, que porta per títol'Per un Govern de progrés ja', ha sigut subscrit per més de 200 personalitats del món de la literatura, el cine, la música, la docència i professionals de diferents àmbits entre els quals figuren actors com ara Javier, Carlos i Pilar Bardem, Juan Diego i Juan Diego Botto, Antonio de la Torre, Alberto San Juan, Tristán Ulloa i Aitana Sánchez Gijón.

També han firmat el text directors de cine com ara Icíar Bollain, Archero Mañas i Montxo Armendariz, escriptors com Almudena Grandes, el poeta Luis García Montero i Benjamín Prado, cantants com María Rozalen, Pedro Guerra, Ismael Serrano i Zahara, periodistes com Jesús Maraña, Cristina Fallarás, Fernando Berlín i Javier Valenzuela i personalitats com Pilar del Río, presidenta de la fundació Saramago, i l’acadèmic de la RAE José Luis Gómez.

"Missatge clar" dels ciutadans

Segons diuen, tots ells firmen aquesta "carta pública" en qualitat de ciutadans "preocupats pelbé comú". "Instem les dues grans organitzacions progressistes del nostre país, el PSOE i Unides Podem, a iniciar una vegada per sempre, amb serietat, generositat i altura de mires, des del reconeixement i respecte mutus, la negociació d’aquest govern plural progressista pel qual va votar la ciutadania espanyola a l’abril", defensen en el text.

Segons la seva versió, en els passats comicis la ciutadania va deixar un missatge clar, que no vol "l’extrema dreta a prop dels comandaments de l’Estat" i, per ells, lamenten que l’"entusiasme" generat s’estigui "dissipant" davant de la dificultar d’un acord entre el PSOE i Unides Podem.

"La ciutadania va expressar a través dels seus vots un missatge clar que obligava els partits a entendre’s. Ningú va obtenir prou majoria per governar en solitari i enquestes posteriors insisteixen que la gent prefereix que hi hagi acords entre progressistes. És el moment de pactar, entendre’s, posar-se d’acord. És el moment de fer política per a la ciutadania", han recalcat en el manifest.

En aquesta línia, han recordat que "els problemes de milions de persones no s’aturen a l’espera que els partits facin la seva feina" i han defensat que, per això, "és urgent posar-se a treballar JA pel país i la seva gent".

Alerta davant de noves eleccions

Notícies relacionades

Adverteixen així davant de l’"amenaça" d’una repetició electoral i es mostren "preocupats" per "les dificultats que s’han presentat per donar curs a aquest mandat popular, urgent i necessari".

"¿Per què assumir l’enorme risc d’unes noves eleccions que podrien revertir el progrés democràtic assolit a l’abril i obrir la porta a l’extrema dreta? No existeix cap bloqueig numèric ni cap empat catastròfic que justifiqui posar sobre la taula nous comicis. No hi ha cap argument raonable que validi la renúncia a gestionar el resultat d’unes eleccions que han obert la possibilitat a un govern que ampliï drets construint nous horitzons d’igualtat i justícia social", han defensat.