setmana anterior al ple d'investidura

Sánchez desafia Iglesias: coalició ara o mai

El president anuncia que l'oferta d'incorporar Podem a l'Executiu decaurà al setembre

Remarca que el dirigent morat no pot "entrar" al Govern perquè "no defensa la democràcia"

sanchez

sanchez

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va demanar aquest dijous a Pablo Iglesias que accepti la seva última oferta perquè ja no n’hi hauria més. Ni ara, quan falten pocs dies per al debat d’investidura de la setmana que ve, ni de bon tros al setembre, si és que hi ha una segona oportunitat. Amb les negociacions "trencades" arran de la controvertida consulta interna a Podem, el candidat socialista va reactivar la seva proposta que membres del partit morat s’incorporin al Govern en carteres socials, sempre que siguin especialistes en la seva àrea i no es tracti del mateix Iglesias.

► Últimes notícies sobre Pedro Sánchez i la investidura | Directe

Últimes notícies sobre Pedro Sánchez i la investidura

Perquè Iglesias, va remarcar Sánchez a La Sexta, és el problema. Amb la seva insistència a entrar en el Consell de Ministres com a vicepresident, el líder de Podem suposa "el principal escull per poder formar un Govern de coalició". I l’únic que li interessa, segons conclou el líder socialista després d’"hores i hores de conversa" amb ell sobre la investidura, és tenir un càrrec. Però això està fora de discussió, a causa de les "profundes discrepàncies" que separen Iglesias de Sánchez, en especial sobre Catalunya, així que el dirigent morat ha de decidir en els pròxims dies, amb dijous de la setmana que ve com a data límit, si està disposat a "fer un pas enrere" i proposar companys de la seva força política per a una coalició tova.

Fa temps que Podem està argumentant que l’acord no ha sigut aquesta vegada possible, però sí que ho serà després de l’estiu, quan Sánchez, segons els seus càlculs, acceptarà un Govern conjunt amb Iglesias. El president va tancar aquesta porta d’un sol cop. "Qualsevol formulació que hi hagi després de l’estiu no passarà per un Govern de coalició", va dir en l’entrevista.

La previsió electoral

Sánchez havia presidit poc abans la reunió de l’executiva del PSOE, i durant el seu discurs a porta tancada, segons fonts presents a la trobada, va venir a dir el mateix que diria després davant de les càmeres. Amb dos matisos importants: va detallar que Iglesias li havia demanat una vicepresidència i les carteres d’Hisenda i Treball, i va posar el focus en una hipotètica repetició electoral, cada dia més pròxima, que tindria lloc el 10 de novembre. El president va dir no desitjar uns altres comicis (serien les quartes generals en quatre anys), però també va defensar que en aquesta convocatòria, tot i que hi hauria menys participació, els socialistes traurien "millors resultats". A costa, sobretot, de Podem, a qui va dir que caldria culpar d’aquesta tornada a les urnes.

Sánchez es va bolcar en públic en aquest repartiment de responsabilitats, atacant Iglesias amb frases molt dures, que fan difícil que el xoc pugui reconduir-se a curt termini. La consigna és intentar acorralar el líder morat, bé perquè cedeixi i accepti que no estarà en l’Executiu, bé per desgastar-lo abans de les eleccions. "El 99,9% de les converses que jo he tingut amb Iglesias no han sigut sobre continguts. Han sigut sobre càrrecs. En particular, sobre la seva presència al Govern", va assenyalar el líder socialista, que es va centrar a ressaltar els problemes que implicaria la seva entrada a la Moncloa.

Notícies relacionades

Aquí ocupa una posició central Catalunya, on el president anticipa que a l’empara de la imminent sentència sobre el procés, es pot produir "una de les crisis d’Estat més grans". Podem ha deixat clar que està disposat a acceptar l’actitud del PSOE davant de la crisi territorial, però per a Sánchez no és suficient. Creu que Iglesias, a tot estirar, callaria, quan el que ell necessita davant d’una situació d’aquest tipus és que defensi l’acció de l’Executiu. Encara més si cal activar de nou el 155.

Després de recordar que el líder morat parla de "presos polítics" i defensa el "dret d’autodeterminació", el líder socialista va dir: No em puc permetre el luxe de tenir un vicepresident que per lleialtat l’únic que faci sigui mirar cap a un altre costat o silenciar. Necessito que defensi el mateix. Necessito un vicepresident que defensi la democràcia espanyola", va dir. La frase no va agradar a Podem.