JxCat i ERC decidiran el seu vot en la investidura en funció de l'acord PSOE-Podem

Els postconvergents demanen una proposta de diàleg "real" sobre Catalunya

ERC afirma que no obstaculitzarà un Govern d'esquerres si hi ha pacte

20190719 446431 rufianmo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Les diputades de Junts per Catalunya (JxCat) Laura Borràs i Míriam Nogueras, al costat del senador d’aquest mateix grup Josep Lluís Cleries, han afirmat aquest divendres que la formació es pot plantejarl’abstenció a la investidura de Pedro Sánchez a la reelecció, i que es prendrà la decisió final dilluns a la tarda després d’escoltar els discursos de Sánchez i del líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias. "Escoltarem amb atenció el seu discurs dilluns, el del senyor Pablo Iglesias, veurem la proposta que haurem de votar dimarts i dilluns al vespre, prendrem una decisió amb els nostres companys a la presó i la resta del grup parlamentari, el senador Cleries i els dos presidents, i prendrem la decisió dilluns a la tarda", ha afirmat.

A ERC, la situació és similar. El partit ha ajornat la presa de decisions fins a saber si Pedro Sánchez i Pablo Iglesias arriben a un acord, tot i que els republicans insisteixen que "no obstaculitzaran" un Govern d’esquerres a Espanya si existeix aquesta possibilitat.

Borràs ha sigut molt crítica amb Sánchez, assegurant:"Tenim molts motius per votar que no”, però ha afirmat que en aquests moments –si bé ha admès que l’escenari és canviant– "no es donen els condicionants per poder votar Sánchez". 

La diputada de JxCat no ha concretat en què es basaria la possible abstenció del seu grup. Sobre si un acord PSOE-Podem seria suficient, l’exconsellera ha afirmat que es tracta de "principis democràtics essencials", com que"Catalunya és un problema que cal resoldre de manera política, necessitem saber quins són les seves propostes per a Catalunya que de moment són inexistents, per això diem que no es donen les condicions perquè no les podem conèixer, i no sabem en l’eventual acord PSOE-Podem les propostes sobre Catalunya". Borràs ha remarcat que s’hauria de tractar d’un diàleg "real" i s’ha esforçat per minimitzar la diferència d’aquest criteri amb el del president Torra, que ha apostat per un 'no' excepte si Sánchez accepta el dret a l’autodeterminació. "No busquin diferències on no n’hi ha, hi ha criteris diferents", ha assegurat la diputada.

"Aversió al diàleg"

Borràs ha carregat durament contra el candidat socialista a la reelecció, per l’"espectacle lamentable que ofereix la política espanyola i en concret el senyor Sánchez, situació vergonyant de paràlisi, es comporta amb una arrogància que seria únicament esperable si disposés d’una majoria absoluta de la qual no disposa. És incapaç de negociar, intenta humiliar o menysprear l’oposició, ha mostrat la seva aversió al diàleg, és retòric, no real, no hem de ser ni convocats ni per un mínim de cortesia, i la seva incapacitat per pactar". I ha denunciat unasituació de "paràlisi política i institucional”, citant, a més, situacions com la investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils i el repte climàtic.

Borràs, Nogueras i Cleries han comparegut al Parlament després d’una reunió del grup coordinador de JxCat en què ha participat el presidentQuim Torra –partidari del 'no' a Sánchez–, entre d’altres.

ERC deixa oberta la porta a "no obstaculitzar" Sánchez

L’executiva d’ERC ha ajornat aquest divendres la decisió sobre el sentit del vot dels seus diputats al Congrés respecte a la investidura de Pedro Sánchez fins a conèixer si hi ha un pacte entre el PSOE i Units Podem.

Notícies relacionades

En declaracions fetes després de la reunió de l’executiva, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assenyalat que el seu partit deixa oberta la possibilitat de "no obstaculitzar" la investidura de Sánchez, però considera que no pot posicionar-se sense saber si el candidat té prou recolzaments per governar o no.

En el supòsit que el PSOE i Podem arribin a un acord, Rufián ha indicat: "Per nosaltres no serà" que no hi pugui haver un govern d’esquerres a Espanya, i ha recordat en aquest sentit el compromís electoral d’ERC de "no bloqueig" i de fer política al Congrés dels Diputats.