Les bases de Podem exigeixen un govern de coalició per recolzar Sánchez

El 70% dels inscrits que han votat demanen que hi hagi una negociació "sense vetos"

Els dirigents del partit no han volgut avançar la seva posició a l'espera de les dades

20190718 446372 iglesiase 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Reconeixement per a Pablo Iglesias. El 70% dels inscrits que han participat en la consulta presentada per la cúpula de Podem han defensat votar 'no' en la investidura del president del govern en funcions, Pedro Sánchez, si no s’arriba a un acord que contempli un govern de coalició i en el qual no hi hagi vetos. Així, el líder morat compta amb el suport de les seves bases per defensar la seva exigència d’entrar en el pròxim Executiu. 

Des de divendres passat i fins avui, més de 138.000 militants han elegit entre buscar un pacte que permeti un Consell de Ministre bicolor, la principal aposta d’Iglesias i els dirigents nacionals, o un govern en solitari del PSOE. 

Així, els dirigents de la cúpula estatal semblen haver estat esperant aquest dia clau en el calendari de Podem per saber quina és l’opinió de les seves bases i poder fixar la seva posició de cara a la votació de dimarts i de dijous. Previsiblement, serà aquesta tarda quan el partit faci públiques les dades. 

Dues opcions

La pregunta és la següent: "¿Com han de votar els diputats de Podem en la sessió d’investidura de la tretzena legislatura?".

L’opció 1 que poden marcar els militants diu: "¿Per fer president Sánchez és necessari arribar a un acord integral, programàtic i d’equips sense vetos en què les forces de coalició tinguin una representació clarament proporcional als seus vots?".

Mentre que l’opció 2 assenyala: "¿Per fer president Sánchez ja sigui mitjançant el vot a favor o l’abstenció n’hi ha prou amb la proposta del partit socialista, és a dir, un govern dissenyat únicament pel PSOE, col·laboració en nivells administratius subordinats al govern i acord programàtic?".

Resposta vinculant

Notícies relacionades

El reglament de Podem estableix que la consulta als inscrits té caràcter vinculant per a la direcció, que haurà de respectar aquesta decisió.

La consulta serà de manera telemàtica a través del portal web de la formació i hi podran participar els més de 500.000 inscrits.