INVESTIDURA INCERTA

El PSOE es bolca a "desmuntar" Iglesias

El Govern no està per "resoldre la situació de necessitat" de Podem, assenyalen els socialistes

Sánchez aconsegueix el recolzament del diputat de Compromís, un moviment que eleva la pressió sobre els morats

zentauroepp45595128 madrid  24 10 18  sesion de control al gobierno en el congre190703193025

zentauroepp45595128 madrid 24 10 18 sesion de control al gobierno en el congre190703193025 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Les possibilitats que les relacions entre el PSOE i Podem es recomponguin abans de divendres de la setmana que ve, quan tindrà lloc la votació definitiva de la investidura de Pedro Sánchez, són cada dia més remotes. El pols es manté igual que el dia després de les eleccions generals, amb Pablo Iglesias exigint entrar en el Govern i Sánchez tancant la porta per complet, però les declaracions creuades són cada vegada més agressives. Els socialistes descarten intentar una aproximació al líder morat, després que aquest rebutgés la proposta que membres del seu partit ocupessin ministeris socials. A partir d’ara s’esforçaran, expliquen fonts de la direcció del PSOE, a "desmuntar" el discurs de qui fins fa molt poc temps era el "soci preferent".

Des que dilluns passatSánchez donés per "trencada" la negociació amb Iglesias, arran de la controvertida consulta interna a Podem, els principals col·laboradors del president en funcions estan bolcats a dibuixar una imatge del líder morat com a algú que només pensa en els seus propis interessos, un dirigent tancat a qualsevol "cessió", que està disposat a tornar a portar el país a eleccions, amb el risc que en la hipotètica convocatòria acabi sumant la dreta, si no aconsegueix el seu objectiu d’ocupar una "butaca". Si dimarts la vicesecretària general, Adriana Lastra, va acusar Iglesias de buscar "un Govern paral·lel al seu servei", aquest dimecres el secretari d’Organització i ministre de Foment, José Luis Ábalos, va remarcar que l’Executiu no està per resoldre la "situació de necessitat" del líder morat, en clar declivi electoral.

"Parlem d’un Govern per als espanyols, no per als interessos dels partits polítics, sigui quina sigui la seva situació de necessitat", va dir Ábalos a Tele 5. Després, a La Sexta, el ministre va tornar a burxar en la presumpta ambició d’Iglesias. "Hi ha maneres d’abordar les qüestions. Si el prisma passa per un mateix, és complicat", va assenyalar. Amb el seu discurs, els socialistes busquen desgastar Podem, amb la vista posada en un altre possible intent d’investidura el mes desetembre, en què esperen que el seu líder aparqui la seva exigència d’entrar en el Govern, però també en uns nous comicis, que se celebrarien el 10 de novembre.

Notícies relacionades

Els morats, mentrestant, van demanar al PSOE que canviessin "les formes i el fons" de les seves declaracions, perquè "desqualificar" els possibles aliats, van dir, "sol ser una mala política". Però els socialistes contesten que qui va començar el mal to va ser Iglesias, a l’afirmar que Sánchez no era de confiança i acusar-lo de deixar-se portar per les "pressions" de l’Ibex 35.

Els 125 recolzaments

La imminència del debat d’investidura, no obstant, no només va servir perquè el PSOE avivés el seu enfrontament amb Podem. Els socialistes també van aconseguir sumar un escó, el de Joan Baldoví, de Compromís, que votarà a favor de la investidura si dijous els socialistes li presenten un "document satisfactori" amb el compromís de reformar el finançament autonòmic durant la pròxima legislatura, si és que arrenca. Amb aquest moviment, Sánchez compta ara amb 125 recolzaments: 123 del PSOE, un del PRC i un altre de Compromís, a l’espera que els sis diputats del PNB s’hi acabin sumant. No és gaire, i, sens dubte, no garanteix la reelecció, però el 'sí' de Baldoví, antic soci de Podem, contribueix a elevar la pressió sobre Iglesias.