independència de catalunya

El Tribunal Constitucional anul·la la reprovació del Rei al Parlament

El tribunal de garanties es pronuncia sobre els retrets al monarca pel seu discurs posterior al referèndum de l'1-O

zentauroepp48081867 parlament190717132653

zentauroepp48081867 parlament190717132653 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Ple del Tribunal Constitucional ha acordat aquest dimecres per unanimitat declarar inconstitucional i nul·la part de la reprovació del rei Felip VI aprovada pel Parlament de Catalunya el mes d’octubre passat.

El tribunal de garanties es pronuncia sobre la resolució que la Cambra catalana va aprovar l’11 d’octubre passat i que advocava per l’abolició de la monarquia i que es va presentar com la resposta davant de la declaració del Rei del 3 d’octubre del 2017.

Concretament, s’anul·len les lletres c) i d) de l’apartat 15 de l’epígraf II de la resolució aprovada per la Cambra autonòmica, en la qual es retreia al Cap de l’Estat el seu discurs després del referèndum d’independència de l’1 d’octubre del 2017.

Recurs de la Moncloa

El recurs del Govern de Pedro Sánchez es va presentar contra dos epígrafs concrets de la resolució aprovada pel Parlament català l’11 d’octubre del 2018, que són els que ara es consideren nuls.

Un d’ells assenyala expressament que el Parlament de Catalunya, en defensa de les institucions catalanes i les llibertats fonamentals "rebutja i condemna el posicionament del rei Felip VI, la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència pels cossos policials l’1 d’octubre del 2017".

Notícies relacionades

El segon punt impugnat pel Govern per inconstitucional reafirmava el compromís de la Cambra legislativa regional "amb els valors republicans i apostava per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la Monarquia".

"Caduca i antidemocràtica"

La resolució, presentada per Catalunya en Comú Podem i aprovada amb el suport de Junts per Catalunya i ERC, va condemnar la presa de posició del Rei en el “conflicte català”, així com el que va considerar “justificació de la violència” policial l’1-O, i va advocar per l’abolició de la institució monàrquica, que el Parlament va qualificar de “caduca i antidemocràtica”.