CONSELL DE MINISTRES

El Govern impugna la reprovació del Rei malgrat el 'no' del Consell d'Estat

L'Executiu considera que el Parlament, amb el seu text, ha iniciat «un nou procés unilateral»

L'òrgan consultiu conclou que no hi ha base jurídica per recórrer la iniciativa davant del Constitucional

fcasals45343293 madrid 05 10 2018  pol tica   pedro s nchez  presidente del 181005100734

fcasals45343293 madrid 05 10 2018 pol tica pedro s nchez presidente del 181005100734 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern segueix endavant en la intenció de recórrer la recent resolució del Parlament sobre el Rei. El rebuig del Consell d’Estat, el dictamen del qual conclou que no hi ha base jurídica per impugnar el text de la Cambra catalana, que és només simbòlic i sense efectes jurídics, no detindrà l’Executiu. Malgrat tots els dubtes que comporta la decisió, i al risc de patir una nova clatellada, el Govern portarà al Tribunal Constitucional la declaració del Parlament, que condemna la posició de Felip VI després del referèndum de l’1 d’octubre de l’any passat i aposta per l’“abolició” de la Monarquia com a “institució caduca i antidemocràtica”.

Després del Consell de Ministres, celebrat aquesta vegada a Sevilla, la portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha remarcat aquest divendres que l’informe del Consell d’Estat és preceptiu, però “no vinculant”, i s’ha desmarcat de la tesi del màxim òrgan consultiu. L’Executiu, de fet, considera que el Parlament, amb aquest text, ha reobert la via “unilateral”.   

“El Govern agraeix i respecta el dictamen, però no comparteix aquesta argumentació jurídica. El Govern interposarà recurs. El mateix Consell d’Estat entén que la resolució és un greu atemptat al principi de lleialtat institucional i comporta una total falta de respecte a la més alta magistratura de l’Estat. Però el Consell d’Estat considera que aquestes resolucions tenen una naturalesa netament política, sense produir efectes de cap tipus. No obstant, el Govern entén que la resolució és inconstitucional. Suposa un nou intent, com altres d’anteriors, d’iniciar un nou procés unilateral que desemboqui en la proclamació d’una hipotètica república”, ha dit Celaá, sense argumentar en què consistiria aquest “nou procés unilateral”.

El text de la Cambra catalana va ser aprovat l’11 de setembre passat, a iniciativa de Catalunya en Comú Podem, la marca que engloba a la comunitat autònoma a Podem, principal soci del Govern socialista al Congrés dels Diputats. Però la portaveu ha evitat entrar en “especulacions” sobre quines conseqüències podrà tenir en la relació amb el partit de Pablo Iglesias, cenyint el que ha passat al Parlament. Fonts de la Moncloa precisen, en tot cas, que els vincles amb els morats seguiran com fins ara.

“Pur convenciment”

Atacat pel PP i Ciutadans per la seva actitud dialogant amb Catalunya (Pablo Casado va acusar dimecres passat el president de ser “responsable i partícip del cop d’Estat”), el Govern es troba dividit sobre la necessitat d’impugnar la resolució del Parlament. Hi ha membres del Govern que dubten de la decisió i la critiquen en privat, però Pedro Sánchez està convençut de la iniciativa. Dimarts passat, en el Senat, el líder socialista va assegurar que reprovar el Rei suposava “atacar l’Estat”. Sánchez va afegir que recorreria el text de la Cambra catalana per “pur convenciment”.

Notícies relacionades

Un dia després, en el Congrés, el cap de l’Executiu, en canvi, va llançar un missatge que va ser molt ben rebut pels grups independentistes. Sánchez, citant l’exministre conservador Federico Trillo, va suggerir que el delicte de rebel·lió, en contra del mantingut per la Fiscalia, no és aplicable al referèndum de l’1-O i la posterior declaració unilateral d’independència.

Les seves paraules, segons algunes fonts del Govern, van venir a preparar el terreny per a l’imminent escrit d’acusacions de l’Advocacia de l’Estat, que depèn del Ministeri de Justícia. Però Celaá ho ha negat. La portaveu ha assenyalat que el màxim representant legal de l’Executiu té les mans lliures per acusar pels delictes que estimi convenients. “El Govern no té dubtes sobre la rebel·lió ni deixa de tenir-los”, ha dit, abans de negar que hi hagi un “pla per reformar el delicte de rebel·lió” en el Codi Penal. “El Govern no dona instruccions a l’Advocacia de l’Estat”, ha dit com a conclusió a Sevilla la també ministra d’educació. El pròxim Consell de Ministres fora de Madrid serà a Barcelona abans que acabi l’any. L’anunciada reunió de Sánchez amb el president, Quim Torra, en canvi, està en suspens.