COMPLEXA INVESTIDURA

Torra advoca per "votar no" a Sánchez si no "dona veu" a Catalunya

El president reclama en una carta oberta al president del Govern que el diàleg inclogui l'autodeterminació

h 3528505

h 3528505 / Bernat Vilaro

2
Es llegeix en minuts
Efe

Quim Torra advoca per "votar no" a la investidura de Pedro Sánchez la setmana que ve si no és que el president del Govern "torna a la taula del diàleg" amb les forces independentistes i "fa una proposta per donar veu al poble de Catalunya". Una proposta que el president de la Generalitat vol que inclogui el diàleg sobre l’autodeterminació. El posicionament de Torra contrasta amb l’expressat per la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que remarcava aquest dimarts que el Govern manté una actitud neutral respecte a la investidura. 

En una carta oberta al president en funcions titulada 'El convido a mirar lluny' i que publica 'La Vanguardia', Torra proposa a Sánchez "una entesa basada en el respecte escrupolós dels drets humans, civils i socials, inclòs el dret a l’autodeterminació."

"Si no és així –adverteix Torra--, si continua vostè transitant aquest espai que encalla, enfanga i criminalitza la voluntat política i democràtica dels catalans, des del meu punt de vista i d’acord amb la meva consciència, no té cap sentit donar-li una vegada més el recolzament per renovar la presidència i, per tant, la meva posició és votar no a la seva investidura la setmana que ve".

En línia amb Puigdemont i davant els presos

Torra s’alinea així amb l’expresident català Carles Puigdemont i membres destacats de JxCat com la diputada al Congrés Laura Borràs i el vicepresident del Parlament, Josep Costa, davant la posició manifestada pels diputats presos de la formació –Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull– o l’expresident Artur Mas, partidaris de facilitar la investidura de Sánchez.  JxCat decidirà aquest dijous el seu vot en el debat d’investidura. ERC, per la seva part, ha expressat la seva disposició a abstenir-se en la investidura.

A la seva carta, el president retreu a Sánchez que accedís a la presidència del Govern "gràcies a la majoria dels diputats catalans, dels grups independentistes, en un gest de generositat i amb un vot de confiança que no s’ha vist compensat de cap manera".

Balanç de "més repressió"

"El balanç és francament molt negatiu", considera Torra, i posa com exemple que "la seva arribada al Govern de l’Estat ha comportat més repressió política, noves causes obertes als jutjats a instàncies dels advocats de l’Estat i de la Fiscalia, persecució ideològica a les accions de govern a l’estranger o un control extraordinari dels comptes de la Generalitat", entre altres retrets.

Torra estima que Sánchez pot tenir ara "la temptació de convocar altres eleccions per acabar de guanyar uns quants vots més", però l’avisa que "arriba un moment en el qual s’ha d’anteposar el sentit d’Estat als interessos de partit".

Notícies relacionades

Insisteix el president que algun dia "serà necessari donar la paraula als ciutadans per fer front a un problema que a l’Europa del segle XXI no correspon resoldre als tribunals ni amb repressió".

Torra finalitza la seva carta recordant a Sánchez que està "a la seva disposició per parlar-ne, a Barcelona o a Madrid" i lamenta “no haver pogut expressar-li personalment aquestes reflexions, com li vaig sol·licitar per carta fa més d’un mes, i que era una nova invitació al diàleg".