DOS ANYS DE LA MATANÇA TERRORISTA

L'imam de Ripoll va ser confident del CNI fins al dia de l'atemptat, segons 'Público'

El digital publica un informe que assegura que els serveis d'intel·ligència coneixien les activitats de la cèl·lula gihadista

Torra qualifica la informació d'"escàndol gravíssim" i exigeix al Govern explicacions i que assumeixi responsabilitats

zentauroepp39786183 imatge de la informaci  publicada per  la derni re heure  so170824112820

zentauroepp39786183 imatge de la informaci publicada per la derni re heure so170824112820 / ACN

3
Es llegeix en minuts
ACN

L’imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, cervell dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost del 2017, va ser confident del CNI fins al dia dels atemptats, segons el diari digital 'Público', que indica que els serveis d’intel·ligència coneixien les activitats de la cèl·lula gihadista.

L’esmentat diari reprodueix un correu electrònic segons el qual hi hauria hagut comunicacions dos mesos abans del 17-A i assegura que el matí següent a la matança va ser esborrat del registre central de fonts del CNI la fitxa d’Abdelbaki es-Satty. També es refereix a un viatge per comprar un vehicle de segona mà a finals del 2016. La informació del diari, que firma Carlos Enrique Bayo, afirma que els serveis secrets espanyols seguien els moviments dels integrants de la cèl·lula.

Torra: "Escàndol gravíssim"

La informació ha provocat les primeres reaccions. Un dels que ja han expressat la seva indignació ha sigut el president, Quim Torra, que via Twitter ha assenyalat que és "un escàndol gravíssim" i ha exigit explicacions al Govern i que s’assumeixin responsabilitats. "El silenci imposat pels partits del 155 és intolerable. Dos anys després de l’atemptat, les víctimes i tota la ciutadania mereixen respecte i tota la informació", ha afirmat.

La tècnica de la 'bústia morta'

La informació mostra el correu adamperez27177@gmail.com, que seria el que utilitzarien l’imam i el CNI per comunicar-se a través de la tècnica de la 'bústia morta', consistent que els correus no s’envien, sinó que es deixen com a esborrany. Per llegir-los és necessari entrar al correu amb les claus corresponents. El fet de no enviar el correu comporta que la comunicació no deixi rastre. Segons 'Público', la contrasenya del correu, PEREJUAN18, es va trobar en un paper manuscrit trobat entre les restes del xalet d’Alcanar.

Segons aquesta informació, hi havia dos missatges a la carpeta d’esborranys i l’última modificació de la configuració del compte data de març del 2017, cinc mesos abans de la matança. El primer missatge és del 24 de maig del 2017 i diu: "Veig que has pogut entrar, només has de deixar escrit un missatge com aquest com a esborrany i jo el llegiré. Ja pots començar a escriure coses. Gràcies, amic". El diari apunta que aquest missatge l’hauria escrit l’agent del CNI que controlava Es-Satty per comunicar-se amb ell. El segon correu esborrany és del 19 de juny del 2017 i diu: "No tens res per escriure o és que no pots fer-ho. Avui és dilluns 19 de juny".

Tot això hauria succeït mentre els membres de la cèl·lula terrorista fabricaven a la casa d’Alcanar els explosius amb què pretenien cometre els atemptats.

Els moviments de la cèl·lula

D’altra banda, 'Público' publica també un relat d’un seguiment dels moviments de la cèl·lula terrorista abans dels atemptats, el desembre del 2016. Aquesta informació, segons el digital, indicaria que el CNI coneixia les activitats de la cèl·lula; des dels seus itineraris i mitjans de desplaçament fins als seus plans.

Notícies relacionades

En aquest relat es diu que l’objectiu del viatge de Mohamed Hichamy a Friburg (Alemanya) era comprar un cotxe de segona mà, "fet que finalment no es va produir". Segons el diari, el CNI sabia això perquè escoltava el que parlaven. "Al no comprar l’automòbil, es veuen obligats a buscar un mitjà de transport per a la tornada. Així, Mohamed Hichamy va contactar amb Younes Abouyaaqoub i li va demanar que li reservés un vol de tornada".

En un altre apunt, assenyala: "En aquest trasllat utilitzen el vehicle fet servir per al’atemptat de Cambrils, el titular del qual és Mohamed Aalla, però utilitzat amb freqüència per diversos membres de la cèl·lula per als seus desplaçaments entre Ripoll i Alcanar". A partir d’aquí, 'Público' conclou que el CNI coneixia els continus trànsits per carretera entre Ripoll i Alcanar i afirma que els serveis d’intel·ligència van continuar vigilant i controlant els terroristes fins al mateix dia de l’atemptat.