SONDEIG DEL GESOP

Enquesta eleccions Catalunya: ERC segueix a l'alça després del judici i el PSC es dispara

Els republicans guanyarien les eleccions i podrien elegir entre els socialistes i JxCat

L'independentisme conservaria la majoria i Cs passaria de primera a quarta força

gesop julio 2019

gesop julio 2019

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Vista per sentència, la tumultuosa legislatura catalana espera el veredicte del Tribunal Suprem sobre els líders del procés esquivant les crisis entre els socis del Govern i les raneres del recent triplet electoral, en què ERC es va imposar per 2-1 a Junts per Catalunya. L’examen final seran leseleccions autonòmiquesque es podrien convocar arran del dictamen judicial, i en aquesta assignatura els republicans porten bastant avantatge als neoconvergents una vegada superat el judici. Però de les últimes cites amb les urnes també ha sortit enfortit, gràcies a l’impuls dePedro Sánchez, el PSC, que arrabassaria a Ciutadans la condició de primera força no independentista de Catalunya.

Segons una enquesta elaborada pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO,ERCcontinua consolidant la primera posició i guanyaria les eleccions amb el 26,5% dels vots i40-41 escons(ara en té 32). El partit d’Oriol Junqueras, instal·lat aquesta legislatura en lavia pragmàticai renegant de l’unilateralisme que va encoratjar en el mandat anterior, manté des dels comicis del 2017, en els quals va quedar tercer, una gradual tendència a l’alça. Des del febrer, abans del judici, ha sumat un punt i un escó.

El treball de camp del sondeig es va efectuar a partir de1.422 entrevistesde l’1 al 5 de juliol, és a dir, abans dela topada entre JxCat i ERCpel pacte dels neoconvergents amb el PSC a laDiputació de Barcelonai en ple debat en les formacions independentistes sobre si han de facilitar o no la investidura dePedro Sánchez. En aquest context, el GESOP certifica una vegada més la solidesa del bloc secessionista, que reforçaria la seva majoria al Parlament al moure’s en una forquilla de71-74 diputats(avui en té 70).

Sense majoria en vots

Una altra cosa seria, de nou, la majoria en vots. Aquesta fita se li continua resistint a l’independentisme, però eljudici del procési elprocessament del president,Quim Torra, per desobeir l’ordre de retirar elllaç grocdel Palau de la Generalitat, han fet que el percentatge escali una mica més. La suma d’ERC, JxCat i la CUP arribaria al48,5%dels sufragis, un punt més que en les eleccions del 2017. Al’enquesta de febrer, prèvia a la vista al Tribunal Suprem, aquesta cota es quedava en el 47%.

No obstant, el gran tomb es produeix a l’altre costat de la balança. El fracàs de la candidatura deMiquel Icetaa lapresidència del Senatno només no afectaria alPSC, sinó que seria la força que més creixeria i ‘saltaria’ de la quarta a la segona posició, amb el 20% dels vots i28-29 escons(ara en té 17). Després de recuperar múscul electoral i poder territorial mitjançant lesaliances postelectorals, els socialistes han sumat 4,5 punts des del febrer i 6,2 punts des dels comicis del 2017.

Tot i que l’aliança sembla quimèrica, el creixement del PSC permetria a ERC la possibilitat de canviar de soci per al Govern. Republicans i socialistes sumarienmajoria absolutasense necessitat d’un tercer aliat, mentre que la suma d’Esquerra i JxCat quedaria una vegada més en mans de la CUP. La marca deCarles Puigdemontobtindria el 16,5% de les paperetes i24-25 diputats(avui en té 34). JxCat perdria cinc punts respecte a les últimes eleccions, però ha millorat en 1,5 punts des del sondeig de febrer i ha frenat una mica la sagnia de vots cap a ERC. Sis de cada 10 votants del 2017 tornarien a recolzar els neoconvergents, tot i que el 17,2% migraria al calador republicà.

Forta caiguda taronja

Notícies relacionades

La pitjor part de l’enquesta se l’emporta Ciutadans. El partit que va guanyar els comicis del 2017 es precipitaria fins a la quarta plaça amb la marxa d’Inés Arrimadasal Congrés i després de setmanes deconvulsions internespel gir a la dreta fet perAlbert Rivera. Els taronges ja van punxar a Catalunya tant en les generals com en les municipals i, segons el GESOP, en unes autonòmiques caurien fins al 16,5% dels vots i22-23 escons(ara en tenen 36). Serien 8,8 punts menys que en les últimes eleccions i cinc punts menys que fa cinc mesos. Només la meitat dels votants de Cs del 2017 repetirien avui el seu recolzament, i el 15,4% escolliria la papereta del PSC.

El bon moment d’ERC i el PSC, tots dos amb fidelitats de vot del 80%, perjudica l’ascens delscomunsi la CUP, que perden força respecte l’anterior enquesta. Catalunya en Comú-Podem aconseguiria8-9 escons(avui en tenen 8) i els anticapitalistes,7-8 diputats(ara en tenen 4). Per la seva part, la caiguda de Cs dona una mica d’oxigen al PPC respecte a febrer, tot i que es quedaria amb3-4 parlamentaris(avui en té 4). Del que el GESOP no dona informació és de l’extrema dreta deVox.

Fitxa tècnica

-<strong>Empresa responsable</strong>: GESOP.<br/>-<span style="font-size: 1.6rem;"><strong>Tècnica d’investigació</strong>: Entrevistes telefòniques i presencials<br/>.-<strong>Àmbit territorial</strong>: Catalunya<br/>.-<strong>Univers</strong>: Població amb dret de vot.<br/>-<strong>Mostra</strong>: 1.422 entrevistes<br/>.-<strong>Marge d’error</strong>: +/- 2,7% per a un nivell de confiança del 95,5% i p=q=0,5.<br/>-<strong>Treball de camp</strong>: de l’1 al 5 de juliol del 2019.</span>