DRETES DIVIDIDES

Vox protagonitza el ple de Madrid i demana a Cs que no el menyspreï

El PP demana una taula a tres per "negociar" i els taronges diuen que ja han "informat" els ultres del seu pacte a dos de 155 mesures

Les eleccions autonòmiques es repetiran si abans del 10 de setembre cap candidat reuneix prou suports

zentauroepp49012307 dddd190710134814 / DAVID CASTRO

zentauroepp49012307 dddd190710134814
zentauroepp49011540 asamblea madrid190710124207

/

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Dia 'històric' de veritat a l’Assemblea de Madrid. Aquest matí s’ha celebrat per primera vegada un ple d’investidura sense candidat, una possibilitat que recull l’acabat d’aprovar Reglament de la Cambra autonòmica, tot i que tant el PSOE com Más Madrid s’han queixat que el president de la Mesa, Juan Trinidad (Cs), no hagi proposat al guanyador de les eleccions, el socialista Ángel Gabilondo. "Hi havia i hi ha candidat. El que ha faltat és que el president l’hagi proposat. Qui ha de ser viable és el candidat. El Reglament de l’Assemblea no demana que ho sigui la seva investidura", ha afirmat Gabilondo a la tribuna. Ell compta amb 64 recolzaments, tres menys de la majoria absoluta requerida.

La sessió ha durat tot just una hora i Vox s’ha colat en els discursos de tots els portaveus dels grups parlamentaris, que han parlat 10 minuts cadascun. No hi havia intriga. El ple era sense candidat i la seva convocatòria, la manera que comenci el 'rellotge de la democràcia'. Si abans del 10 de setembre cap candidat aconsegueix reunir prou suports, es convocaran noves eleccions 54 dies després. L’opció més probable és que la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, acabi aconseguint els 'sís' de Ciutadans i de Vox i es converteixi en presidenta. De fet, Pablo Casado va dir aquest dimarts que espera que aquest dia arribi la setmana que ve. Ho va dir hores després d’estar reunit una hora amb Santiago Abascal, líder de la formació d’ultradreta. L’escull principal és la relació entre Vox i Ciutadans. Els d’Albert Rivera es resisteixen a negociar res amb ells i els radicals volen "taquígrafs", s’han cansat dels cafès d’amagat i del menyspreu. "A Vox tenim un mandat dels nostres votants: que la seva veu se senti a les institucions. Perquè la seva voluntat sigui representada no poden demanar-los un xec en blanc. En això no consisteix un pacte", ha declarat la portaveu dels ultres, Rocío Monasterio, en la seva al·locució.

Notícies relacionades

Díaz Ayuso, la principal interessada en què s’acabin entenent, ha proposat taules a tres per "negociar", però Rivera no vol "negociar" res amb Vox, només accepta que els seus dirigents regionals els "informin" dels acords, en aquest cas al paquet de 155 mesures, que ells han tancat amb el PP. Res més. 

Segons fonts del PP, Vox necessita "més temps" per acabar cedint i oblidar que va començar la negociació exigint càrrecs i que Abascal va demanar (aquest mateix dilluns) un cara a cara amb Rivera. Per això consideren que encara hauran de passar uns dies perquè les posicions s’acostin. Ciutadans, per la seva banda, assenyalen a Génova, també ha cedit i el polític català ha acabat per acceptar fotos a tres, com la d’ahir a l’Assemblea, on es van veure Díaz Ayuso, Monasterio i Ignacio Aguado, el líder dels taronges a Madrid.