convocat pel president trinidad

L'Assemblea de Madrid celebrarà el 10 de juliol un ple d'investidura sense candidat

Des d'aquesta data comença el compte enrere per a una repetició d'eleccions

asamblea-madrid

asamblea-madrid

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president de l’Assemblea de Madrid, Juan Trinidad, ha convocat el ple d’investidura per al dia 10 de juliol sense un candidat, una possibilitat que recull el nou reglament de la Cambra autonòmica.

Després de la ronda de contactes amb les formacions polítiques, que ha tingut lloc aquest dilluns i dimarts, i malgrat que tant la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, com el del PSOE, Ángel Gabilondo, s’havien postulat, Trinidad ha entès que cap candidatura reuneix prou recolzaments.

Davant d’aquesta situació, segons han informat la Cambra autonòmica a través d’un comunicat, el president de l’Assemblea ha decidit aplicar l’article 182.3 que activa el calendari de la investidura.

Així, es convocarà la sessió, a les 12 hores, i s’explicarà al ple la impossibilitat de proposar un candidat ; després s’obrirà un torn d’intervenció de 10 minuts per grup parlamentari per explicar la seva posició. Constatat que cap candidat hauria obtingut la confiança de la Cambra autonòmica començarà a computar-se el termini de dos mesos previst per convocar noves eleccions.

Malgrat aquest supòsit, si s’arriba a un acord per a una investidura viable abans de la celebració del ple sense candidat aquest podria passar a ser un que investís un possible president.

Gabilondo i Ayuso

La decisió de Trinidad de no presentar un candidat ve després que fes setmanes que Gabilondo anunciés que es presentaria com a candidat davant Trinidad i ha aconseguit aglutinar entorn seu Más Madrid i Unides Podem. Amb el primer d’aquests partits va arribar a acordar un document de mínims.

El socialista ha reivindicat que la seva suma arribava als 64 diputats i que aquesta era la majoria més consistent de la Cambra, davant de la indecisió del bloc de centredreta. A més, aquests dies Gabilondo ha apel·lat en diverses ocasions a Ciutadans perquè s’hi sumés.

Però el candidat de la formació taronja, Ignacio Aguado, ha repetit reiteradament que el seu soci preferent, tal com va dir en campanya electoral i com ratifico el seu partit a escala nacional, és el PP. Això l’hi va traslladar aquest mateix dimarts també al president de l’Assemblea, però també l’aviso que no tenia acord tancat encara. Aguado volia més temps per negociar.

Notícies relacionades

Per la seva part, des de Vox no han comparegut aquest dimarts públicament malgrat que, després de la seva reunió amb el president de la Cambra regional, van anunciar que donaven de termini al PP i Ciutadans fins a les 14 hores perquè firmaran un "programa únic comú" amb ells si volien els 12 vots dels seus diputats, necessaris per arribar una majoria alternativa a l’esquerra. Aquest document no s’ha firmat i Ciutadans insisteix que no ho farà.

Malgrat aquesta situació, Díaz Ayuso ha anunciat aquesta mateixa tarda que presentava la seva candidatura perquè entenia que els seus ‘sís’ estaven de camí, a l’anar les seves negociacions en la bona direcció. En aquest punt, aprofitava per apressar les dues formacions que s’entenguessin en un exercici de "responsabilitat".