EL DILEMA CATALÀ

Torrent explora un front social davant de la sentència del procés

El president del Parlament planteja un document de tres punts a sindicats i patronals

El text recolza el diàleg i la decisió "democràtica" dels catalans, i rebutja la "repressió"

zentauroepp48999668 pla mitj  del president del parlament  roger torrent  durant190709203457

zentauroepp48999668 pla mitj del president del parlament roger torrent durant190709203457 / Gerard Artigas

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala / Gabriel Ubieto

Els diferents actors de l’independentisme es preparen per a la sentència del procés, però per separat. D’una banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ja ha dut a terme diversos contactes amb representants del món econòmic i social. De l’altra, i en paral·lel, el president del Parlament, Roger Torrent, està provant de consensuar un document amb patronals i sindicats per donar una resposta com més unitària millor a la sentència del Tribunal Suprem.

Aquest procés suposa un pas més al camí iniciat fa uns mesos, quan Torrent va començar a teixir una resposta transversal contra l’empresonament de l’exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Raül RomevaJordi TurullJosep RullDolors Bassa i Joaquim Forn; l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els exlíders de l’ANC, Jordi Sánchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Segons confirmen a EL PERIÓDICO fonts coneixedores de les converses, la novetat és que Torrent, i a diferència de Torra, planteja qui convoca un text basat en tres punts: la defensa "del diàleg i la política", el respecte al que decideixin "democràticament" els catalans i un rebuig de la "repressió" de l’Estat. Aquest últim és el punt que més reticències està provocant per part dels que han tingut accés al document. Les reunions amb els actors de més rellevància estan sent discretes i amb ànim d’arribar a punts de trobada.

Líders sindicals

El president del Parlament ja ha mantingut alguna reunió, per exemple, amb els líders catalans de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, i ara li toca el torn a les patronals. Fonts coneixedores d’aquest procés afirmen que Foment del Treball ha rebutjat ara per ara participar en aquest tipus de trobades. Pimec, en canvi, sí que ho ha fet, segons confirmen les mateixes fonts.

Paral·lelament, el president de la Generalitat ha mantingut la seva pròpia ronda de contactes, però en aquest cas sense plantejar cap document ni anticipar la temàtica de les reunions, més enllà de sondejar com els principals actors socials i econòmics del país interpreten l’escenari polític que s’obrirà una vegada es conegui la sentència del Tribunal Suprem, segons coincideixen alguns dels participants. Amb els líders sindicals havia de reunir-se Torra fa uns dies, però la cita es va haver de cancel·lar a causa de l’incendi de la Ribera d’Ebre.

En paral·lel a aquest doble full de ruta de les dues principals autoritats catalanes, el Síndic de Greuges està arbitrant el seu propi procés per "apel·lar al diàleg polític". Aquest divendres, segons consta a l’agenda oficial de l'organisme, està prevista una reunió sobre això, a la qual alguns dels primers espases no tenen previst assistir. Fonts coneixedores de la cimera afirmen que ni Foment del Treball ni CCOO acudiran a la cita.

Aparença d’unitat

Notícies relacionades

Mentrestant, les converses entre Junts per Catalunya i ERC sobre la Diputació de Barcelona continuen sense arribar a cap acord. Una enèsima mostra de desunió interna davant de la qual el Govern ha optat per la coneguda com a tàctica de l’estruç, assegurant que els membres de l’Executiu català continuen treballant amb una cohesió "granítica" i "conjurats" a mantenir la governabilitat durant tota la legislatura. Aquesta vegada ni s’ha intentat escenificar una certa reconciliació, com van fer Torra i el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, després d’un xoc anterior a l’octubre.

Segons va afirmar la portaveu del Govern, Meritxell Budó, convertida en un frontó humà en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, malgrat que les relacions entre els dos socis han "tocat fons", segons va afirmar dilluns la seva antecessora en el càrrec, Elsa Artadi, aquesta qüestió ni es va abordar en la reunió d’aquest dimarts. Budó es va limitar a repetir una vegada i una altra els conceptes "granític" i "conjurar". I d’aquesta manera, i segons corroboraven membres de JxCat, també donava a entendre que les amenaces d’ERC –respecte que el pacte PSC-JxCat a la Diputació de Barcelona tindria "conseqüències"– de moment s’han quedat en res, informa Fidel Masreal.