PER ORDRE DE LA JUTGE

La Guàrdia Civil entra a la Generalitat a la recerca de dades de l'1-O

El jutjat 13 de Barcelona demana als agents que recullin documentació sobre la consulta il·legal

generalitat

generalitat

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil s’ha personat aquest dimarts en alguns departaments de la Generalitat per reclamar diversos expedients administratius vinculats amb la logística del referèndum unilateral de l’1-O.

Els agents acaten així una ordre de la titular del Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona, que investiga els preparatius de la consulta. La magistrada va ordenar la setmana passada a l’Institut Armat que es personés en diversos departaments per reclamar documentació que havia sigut requerida per la Fiscalia de Barcelona. Al Palau de la Generalitat els agents hi han estat tres hores.

Reclamen informació

En concret, el jutjat va acordar reclamar documentació a la Conselleria de Presidència; a la d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; la de Treball, Assumptes Socials i Famílies, així com a la Intervenció General i al Gabinet Jurídic Central. Entre els documents que els agents han reclamat hi ha expedients administratius, com el de la contractació de l’evolutiu de l’aplicació del registre de catalans a l’exterior, o el de la contractació de l’evolutiu de l’aplicació 'Connecta’t al voluntariat'.

Tres dels agents de la Guàrdia Civil que han anat a demanar informació a la Generalitat. / sergi conesa

Notícies relacionades

La magistrada també va citar a declarar com a investigat el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Suïssa, Manuel Manonelles, per al divendres 19 de juliol a les 10 hores. Segons una interlocutòria, la jutge Alejandra Gil també cita aquell dia altres processats en la causa: Aleix Villatoro, Marta Garsaball i Rosa Vidal, perquè donin explicacions en relació amb un expedient de contractació mitjançant la delegació a Ginebra de la Generalitat.

Informe del Tribunal de Comptes

En la seva resolució exposa que de l’informe definitiu del Tribunal de Comptes sobre el destí donat als recursos econòmics designats a les polítiques d’acció exterior de Catalunya es desprèn que podrien haver comès els delictes de malversació de fons públics, prevaricació i desobediència Manuel Manonelles i Aleix Villatoro, director general de Relacions Institucionals, així com un delicte de falsedat Marta Gasaball, alt càrrec de la Conselleria d’Afers Exteriors, i un de malversació de la interventora de la Generalitat, Rosa Vidal. Tot això partint d’un expedient de contractació sobre observadors internacionals.