AUDIÈNCIA NACIONAL

Villarejo afirma que el PP li va demanar que frenés la difusió de la gravació de l'àtic de González

El comissari jubilat assegura que després li van demanar que li donés "l'estocada", perquè ja l'havien substituït per Cristina Cifuentes

Anticorrupció demana que es prohibeixi al fill de l'excomissari sortir d'Espanya i que s'imposi una fiança a l'exinspector imputat

ignacio-gonzalez

ignacio-gonzalez

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

El comissari jubilat i en presó provisional José Manuel Villarejo va explicar a amics i clients que des de la direcció del Partit Popular se li va encarregar el 2015 posar fi a la difusió de l’àudio gravat en la seva conversa amb l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González en relació amb la compra d’un àtic a Estepona, tot i que després, la petició va ser que ho deixés córrer per donar-li "l'estocada" perquè ja l’havien substituït per Cristina Cifuentes.

"Em truquen de Génova i em diuen 'mira, Pepe, que hi ha una gravació per allà circulant, a veure si ho pots parar' i dic 'mira, és que us passeu la vida demanant coses i no doneu res’", explica el comissari en un àudio que forma part del sumari del 'cas Villarejo' a l’Audiència Nacional.

"Això va ser un dijous –prossegueix Villarejo. Divendres van nomenar Cifuentes i dissabte, per deferència, vaig trucar a Génova i vaig dir, 'mira, que estic intentant parar la gravació, però no sé si serà possible. I em diuen: 'Ja, que segueixi. Millor que surti, perquè està molt emprenyat. Li clavarem l'estocada’".

En el sumari hi consta tota una bateria de converses en relació amb el projecte ‘Pit’ pel qual el navilier Ángel Pérez Maura va encarregar a Villarejo que frustrés una causa de corrupció oberta contra ell a Guatemala que podia comportar la seva extradició, context en el qual l’excomissari regala als seus clients diverses anècdotes com aquesta relativa a Ignacio González.

Fiança de 15.000 euros

Va ser el 27 d’abril del 2017 i acabaven d’imputar en el ‘cas Lezo’ el soci de Villarejo a 'Pit', Adrián de la Joya, per una comissió que presumptament hauria d’haver entregat a González a canvi de la llicència per a la construcció del tren de Navalcarnero i de la qual es va apropiar. Pérez Maura expressa la seva inquietud per aquesta situació i el comissari decideix posar-lo en antecedents sobre el ja expresident de la Comunitat de Madrid, a qui defineix com a "prepotent" i "molt tonto".

Precisament aquest dilluns, Manuel García-Castellón, el jutge d’instrucció del ‘cas Tàndem’, en el qual s’investiguen les clavegueres policials, ha començat els interrogatoris en relació amb aquesta peça. La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat que retiri el passaport, que prohibeixi sortir del país i que fixi compareixences quinzenals per al fill de l’excomissari i que imposi una fiança de 15.000 euros a l’exinspector Antonio Bonilla per un delicte de suborn.  Fonts jurídiques van assenyalar que l’expolicia va afirmar davant el magistrat que havia assistit a Guatemala a la declaració de l’únic arrestat en aquest país per donar fe en funció del contracte que tenia des del 2013 amb Cenyt, l’empresa de seguretat de Villarejo.

"Et recordo que el que li busca l’avaria soc jo i, a més, l’hi busco el 2011, quan era intocable", diu Villarejo en relació amb la majoria absoluta que acabava d’obtenir el PP en aquell moment. Explica que es va reunir amb ell en una cafeteria de Madrid perquè l’hi va encomanar el director de la Policia Nacional, al qual, al seu torn, li havia arribat via "el que llavors era director de seguretat" a la regió, que González volia "col·laborar i explicar coses" al comissari.

Cita a Madrid 

La cita, segons va publicar en el seu dia el diari 'El Mundo', va tenir lloc el 29 de novembre del 2011 a la cafeteria La Mallorquina de Madrid i es va prolongar durant tres quarts d’hora. Segons declararia anys després el mateix Villarejo durant la instrucció judicial de la causa per la compra de l’àtic a través d’una societat establerta en un paradís fiscal, la trobada va ser instada per González, coneixedor que s’havien iniciat indagacions per la sospita que l’immoble obeís a una comissió il·legal. Ell, per la seva banda, sempre va defensar la seva innocència.

El comissari explica als seus clients que quan va arribar a aquella cita, el número 2 d’Esperanza Aguirre "no volia explicar res, volia parar el tema" i en lloc de demanar ajuda, "anava molt de prepotent", així que va fer el seu informe i es va oblidar del tema. Però sempre segons la seva versió, "el mateix Ignacio González crea un sumari per denunciar i imputar el comissari que l’havia investigat a Marbella, que era un pencaire", truca al ja director de la Policia, Ignacio Cosidó, i "li obren un expedient per expulsar-lo per haver investigat l’àtic".

Per a Villarejo, aquest va ser l’origen dels problemes de González, ja que aquest comissari "el tracten com un ninot" i "com que no estava content” recorre a un jutge d’Instrucció de Madrid que obre diligències i l’imputa. Hi va haver un element més; havia "acomiadat de mala manera" l’advocat que li portava els temes, "l’únic", segons el comissari, que sabia tota la història i que, com a resposta, hauria filtrat la nota policial sobre la reunió a La Mallorquina que es publicaria al diari 'El Mundo'.

Lluita "caïnita" 

“‘El Mundo’ no m’esmenta, però el molt carallot (de González) l’endemà ofereix una roda de premsa dient que hi ha hagut dos comissaris que li han fet xantatge. Jo, que he estat callat des del 2011 vaig presentar una denúncia i al cap de dos dies algú li va donar la gravació a un periodista", diu Villarejo, que situa en aquest context la trucada que en teoria va rebre de Gènova quan van saber que aquest àudio estava circulant.

Notícies relacionades

Per al comissari, investigat per organització criminal, extorsió i suborn entre altres delictes i en presó provisional des del novembre de 2017 per haver gravat durant anys tota mena de converses que va classificar i va emmagatzemar meticulosament en discos durs i altres suports d’emmagatzemament que li van ser intervinguts quan el van detenir, el futur d’Ignacio González només va tenir a veure amb una "baralla caïnita" i "de bojos" entre l’ex secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i l’exvicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, per substituir Mariano Rajoy quan fes un pas enrere.

Sigui com sigui, la causa per la compra de l’àtic segueix sota investigació al Jutjat d’Instrucció número 5 d’Estepona, que va intentar inhibir-se en favor de l’Audiència Nacional, on Ignacio González està imputat en la causa Lezo, però la pretensió va ser rebutjada per l’Audiència Provincial de Màlaga. El termini d’instrucció va acabar l’octubre del 2018, tot i que continua pendent del resultat de diverses diligències d’investigació.