CRISI POLÍTICA

Guerra entre JxCat i ERC pel pacte a la Diputació

Dirigents republicans es llancen contra els seus socis per l'acord amb el PSC

Marín (PSC), futura presidenta, recalca: «La política és discutir, però també acordar»

zentauroepp47561187 pla mig de gabriel rufi n  durant un discurs  amb el puny ta190330141746

zentauroepp47561187 pla mig de gabriel rufi n durant un discurs amb el puny ta190330141746 / Nuria Torres

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

No és la primera vegada que l’aliança entre JxCat i ERC es posa a prova. Però sembla clar que el pacte entre els postconvergents i el PSC a la Diputació de Barcelona marcarà un abans i un després en aquesta relació. L’acord ha deixat l’independentisme en situació de guerra civil oberta, amb retrets creuats a múltiples bandes, i impactarà en l’estabilitat del Govern, que ja feia mesos que estava malmesa.

Amb la Diputació com a pretext s’estan ventilant en públic disputes que feia temps que eren latents. Esquerra va veure en el pacte de JxCat amb els socialistes, que coneixien per endavant tant Carles Puigdemont com Quim Torra segons fonts de la formació, l’oportunitat de treure’s les crítiques postconvergents per la seva aposta per “eixamplar la base” de l’independentisme. Els principals dirigents republicans van sortir aquest dissabte en bloc a criticar els seus socis a la Generalitat, amb Twitter com a principal camp d’operacions.

El teló de fons de la disputa és la lluita per l’hegemonia dins del sobiranisme. La maniobra de JxCat, que va triar pactar amb els socialistes quan ERC tenia els mateixos diputats provincials, deixa els republicans sense poder en una institució amb un gran pressupost i molt influent en la vida diària dels municipis petits. I, després que Ada Colau impedís mitjançant un acord amb el PSC que Ernest Maragall es convertís en alcalde de Barcelona, confirma que ERC no ha sabut treure el màxim partit als seus bons resultats a les municipals.

“Ja n’hi ha prou”

El diputat Gabriel Rufián, el líder parlamentari Sergi Sabrià o l’exconseller Carles Mundó van ser algunes de les principals veus d’ERC que es van alçar contra el pacte entre JxCat –els dirigents del qual havien renegat en multitud d’ocasions d’arribar a acords amb “els partits del 155”– i el PSC a la Diputació. Especialment dur va ser Rufián. “El problema no és només donar la presidència de la tercera institució del país al PSC per evitar que la tingui ERC, el problema és si també ho faran amb la primera. Quan l’amo et convida a fer un volt amb cotxe o és perquè t’asseguis al costat o és perquè l’hi netegis. Ja n’hi ha prou”, va escriure a Twitter, preguntant-se si JxCat entregarà també la Generalitat als socialistes.

També des d’ERC va advertir contra les conseqüències del pacte l’actual vicepresident de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras. Va dir que “és una jugada trista que no té en compte el futur del país”, i que “les coses no seran iguals” a partir d’ara. Poc abans, també a Catalunya Ràdio, el president del PDECat, David Bonvehí, havia descartat que l’acord “afecti el Govern”.

Els representants de JxCat i el PDECat –un espai polític amb freqüents tensions de tresoreria en els últims temps– intentaven trampejar la indignació d’una part de l’independentisme amb el pacte. Les seves raons són clares: se senten “alliberats” de pactar amb ERC després que els republicans els deixessin sense alcaldies a 26 localitats on havien guanyat les municipals, com Sant Cugat o Figueres; asseguren que els seus socis a la Generalitat no els havien traslladat cap proposta d’acord a la Diputació; i a més afirmen que el pacte amb el PSC serà bo per als municipis catalans.

“El moment demana responsabilitat i compromís. Pactar la Diputació de Barcelona ens aporta una presència necessària per poder aplicar polítiques de benestar social”, diuen des de la formació. També remarquen que en els organismes supramunicipals de Tarragona i Lleida sí que han pactat amb ERC.

Silenci de Puigdemont i Torra

Notícies relacionades

Malgrat tot, i en contrast amb el silenci de Puigdemont o Torra, alguns dirigents de JxCat van mostrar el seu malestar –sobretot en privat– amb la decisió. Sí que va fer públiques les seves queixes la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, que va criticar un pacte que suposa “una tornada accelerada a l’autonomisme” i acusa ERC i JxCat de concentrar-se a “debilitar-se” l’un a l’altre.

En el PSC, no obstant, regnava aquest dissabte la satisfacció, malgrat les crítiques per “pactar amb els independentistes” que va rebre de Ciutadans. L’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, que es perfila com a presidenta de la Diputació, recordava que “la política és discutir, però també és acordar”.