El PSC i JxCat arriben a un acord per governar junts la Diputació de Barcelona

La socialista Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet, presidirà l'organisme

ERC afirma que l'acord amb el 155 retalla la confiança al si del Govern

zentauroepp9919856 diputacio barcelona180523212116

zentauroepp9919856 diputacio barcelona180523212116 / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Xabi Barrena / Daniel G. Sastre

El PSC recuperarà vuit anys més tard la presidència de la Diputació de Barcelona després de tancar un pacte amb Junts per Catalunya. Un acord que farà possible que Núria Marín, alcaldessa de L'Hospitalet, es converteixi en la nova presidenta de l’organisme. El pacte entre postconvergents i socialistes ha reobert les velles ferides entre JxCat i els seus socis de Govern, ERC. El president del grup parlamentari republicà, Sergi Sabrià, va afirmar a aquest diari que “l’acord amb el 155 trenca la confiança” al si de l’Executiu que presideix Quim Torra.

“És increïble que [Carles] Puigdemont i Torra entreguin la presidència d’una institució clau a Catalunya, com és la Diputació de Barcelona, al 155 en lloc de pactar amb Esquerra”, va afirmar Sabrià, que va negar vehementment que el cas de l’administració provincial es pogués comparar amb altres pactes locals. “Cap pacte, ni a Sant Cugat, ni a Llançà, ni a Vilafranca del Penedès va donar l’alcadia al 155”, va afirmar. Sabrià va recordar que els postconvergents sumaven tants diputats provincials amb el PSC com amb ERC, és a dir, 23.

Al document, avançat per Efe i a què ha tingut accés aquest diari, les dues forces acorden la seva presència en el govern i destaquen que se centraran en les polítiques pròpies d’aquesta administració, deixant de banda altres temes en què hi pugui haver discrepàncies. Aquí es produirà la sociovergència que va evitar Torra sobre la botzina fa dues setmanes a Santa Coloma de Farners, el poble on va viure en la seva joventut i on viu part de la seva família. El pacte, rubricat per Salvador Illa (secretari d’organització del PSC) i David Bonvehí (president del PDECat) arriba una setmana abans del ple de la Diputació de Barcelona, fixat per al pròxim dijous. 

Els socialistes compten amb 16 representants en aquest organisme, els mateixos que ERC. Sumant els dels neoconvergents, el PSC arribaria als 23 suficients per imposar-se en la segona votació, ja que els republicans, fins i tot si aconseguissin el recolzament dels cinc comuns i de Tot per Terrassa (el partit de l’exsocialista Jordi Ballart), només en tindrien 22. I ni Ciutadans (que compta amb quatre representants) ni el PP (que en té dos) donarien els seus vots a un candidat independentista. Els últims tres presidents de la diputació havien sigut els neoconvergents Salvador EsteveMercè Conesa i Marc Castells.

Satisfacció socialista

Fonts socialistes s’han mostrat satisfetes per l’acord aconseguit. Consideren que és un pacte “molt poc sectari” i el “millor possible per a la institució”. Tancat aquest acord, aquest dissabte el Consell Nacional del PSC delegarà a la permanent de la comissió executiva la designació del candidat a la presidència de la diputació, que, com va avançar aquest diari, serà Marín. 

La número dos de Miquel Iceta compatibilitzarà l’alcaldia de l’Hospitalet amb la presidència de la diputació, com ja va fer Celestino Corbacho entre el 2004 i el 2008, càrrecs que va deixar al ser designat ministre. El mateix recorregut havia seguit el seu predecessor, José Montilla, que va simultaniejar l’alcadia de Cornellà i la diputació abans de posar rumb al Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç. 

A l’altre gran organisme supramunicipal barceloní, Ada Colau repetiria com a presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i tot apunta que tornarà a tenir Antonio Balmón, alcalde de Cornellà i un altre dels pesos pesants del PSC, com a vicepresident executiu.

“Alliberats de pactar amb Esquerra”

A JxCat justifiquen el pacte per a la Diputació de Barcelona en el fet que “ERC no havia fet cap proposta”. “La relació amb els socialistes a la Diputació era prou bona per arribar a un acord. A més, vist que guanyem a 26 municipis i ERC ens va treure dels ajuntaments mitjançant pactes, considerem que estàvem alliberats i no estàvem obligats a pactar-hi”, asseguren fonts de la formació.

Notícies relacionades

Els neoconvergents tampoc consideren que l’acord, beneït tant per Puigdemont com per Torra, hagi d’afectar el Govern. “Que es calmin, afectarà tant com el que va passar a Sant Cugat o a Figueres”, van afirmar les mateixes fonts en al·lusió a poblacions on JxCat va guanyar, però ERC la va deixar sense alcaldia.

“S’ha d’entendre que el moment que viu el país demana responsabilitat i compromís”, apunten des del JxCat. Pactar el govern a la Diputació de Barcelona els aporta, remarquen, “una presència necessària per poder aplicar determinades polítiques de benestar social, defensades i dutes a terme fins ara. “Som en política per aportar solucions i la nostra participació en qualsevol govern garanteix una empremta independentista i nacional que vetlli pel benestar dels ciutadans”, rematen.

Temes:

Diputacions