CIS: El PSOE es dispara fins al 40% davant d'un Podem desgastat

Cs avançaria el PP en unes noves eleccions mentre que Vox es quedaria en el 5,1%, segons l'enquesta

cis-jul-2019

cis-jul-2019

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSOE de Pedro Sánchez guanyaria amb claredat si hi hagués noves eleccions generals, segons el nou baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Els socialistes continuen pujant en intenció de vot, amb un 39,5% i 10,9 punts més que en els comicis del 28-A (tres més que en el CIS del maig), segons la institució de José Félix Tezanos. [Directe: segueixi les reaccions i les últimes notícies]

A 23,7 punts i en segona posició es col·loca Ciutadans. El partit d’Albert Rivera, amb un 15,8% (un percentatge similar al que va aconseguir en en les generals i només mig punt per sota de maig), dona el 'sorpasso' al PP, que registra un 13,7%.  Els de Pablo Casado milloren la seva dada del maig (11,4%), però queden per sota del 16,7% del 28-A, quan sí que va quedar davant dels taronges.

La caiguda més gran la registra Unides Podem, que en els dies del sondeig travessava vaivens interns amb les crítiques de l’exportaveu en el Senat, Ramón Espinar. La coalició de Pablo Iglesias s’anota un 12,7%, 2,6 punts menys que el mes anterior i 1,6 punts per sota del seu resultat en les generals. Mentre que En Comú es manté en un 2,5%, la baixada la protagonitza principalment l’aliança de Podem i IU en la resta del país (10,2 el juny davant els 12,3 de maig).

Per la seva part, el CIS apunta a Vox un suport exprés del 5,1%, igual que el mes anterior, però la meitat del 10,26% que va aconseguir en les generals del 28-A, quan es va estrenar al Congrés.  Quant a les formacions d’àmbit territorial, amb prou feines hi ha variacions sobre l’enquesta anterior i les generals: ERC marca un 3,9%; Junts, un 1,2%; el PNB, un 1,5%, i Bildu, un 0,8%.

Esquerra guanya la dreta

El sondeig es dona a conèixer l’endemà de l’anunci de la data del debat d’investidura, que tindrà lloc del 22 al 25 de juny, i coincidint amb la incertesa sobre una possible repetició electoral davant de la falta d’acord perquè Sánchez recuperi la Moncloa. 

Si els blocs esquerra i dreta van quedar equilibrats en les generals –un 43% del PSOE i Unides Podem per un 42,8% de PP, Cs i Vox, al baròmetre l’esquerra es dispara al 52,2% davant el 34,6 de les tres formacions de la dreta.

Davant de la pregunta pel seu vot en cas que demà mateix se celebressin eleccions, amb prou feines un 9,7% anuncia que s'abstindria, quan la participació a l’abril es va quedar en el 75%. També hi ha un 7,6% que no ho sap i un 4,9% que prefereix no contestar.

Sánchez, la millor nota 

Quant a la valoració de líders, la figura de Sánchez encapçala la classificació amb una nota de 4,8 punts, vorejant l’aprovat que va aconseguir el maig (5,1) i un punt per sobre dels altres. També és el preferit com a president del Govern, amb un suport del 37% davant el 12,6% que li agradaria veure a Moncloa a Rivera, de Ciutadans.

El president del partit taronja es queda com a segon amb una puntuació de 3,8, una dècima per sobre d’Alberto Garzón (IU), amb 3,7, i quatre per davant d’Iglesias (Podem) i Casado (PP), els dos amb 3,4. Tanca la classificació el líder de Vox, Santiago Abascal, amb una qualificació de 2,6.

Preocupats per la política

La preocupació dels ciutadans per la política, els partits i els polítics en general ha escalat fins al seu màxim històric des del 1985 i ja és citat com un dels tres principals problemes del país per un 32,1% dels espanyols, quatre punts més que fa un mes. L’atur segueix sent la principal preocupació, citat per un 62,5% (64,6% al maig), seguit dels polítics (32,1%) i la corrupció, que manté el seu camí descendent fins al 25,7%.

A més, ha empitjorat la percepció sobre el futur de la situació política respecte a les dades de maig. Així, un 20,6% considera que estarà millor –2,8% menys que la mostra anterior– mentre que ha augmentat del 38,2 al 42,7% els qui creuen que serà igual d’aquí a un any. Sí que millora una mica la percepció sobre la situació econòmica i han baixat del 43,4 al 39,8% els enquestats que la perceben com a "dolenta o molt dolenta", mentre que ha augmentat del 7,6 al 9,1% els que la valoren com a "bona o molt bona".

20190703 444071 encuestacise 1 1 / periodico

Notícies relacionades

L’enquesta es basa en 2.974 entrevistes personals realitzades en 296 municipis de 49 províncies entre els dies 1 i 11 de juny, en plena ressaca per les eleccions europees, municipals i autonòmiques i mentre es negociaven els ajuntaments i se celebraven les rondes de consultes per a la investidura.

En la seva explicació de l’enquesta, el centre públic al·lega que aquest baròmetre està condicionat per la proximitat de les eleccions del 26 de maig i, per tant, és propi d’"una situació atípica en termes de clima social". "Les seves dades han de valorar-se més aviat com un reflex del passat [conseqüència de les eleccions], que com un plausible mesurament d’eventuals comportaments futurs".

  • Segueix tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO