camí del 25-J

La Moncloa: «Hi ha bases per a l'acord» amb Iglesias

El PSOE confirma que la tercera ronda oficial serà la setmana que ve i demana a Podem que parli de programa

El morat planteja deixar caure el candidat ara si no cedeix a la coalició, però s'obre a recular al setembre

undefined48915500 madrid 03 07 2019 politica el presidente del gobierno en fun190703143408

undefined48915500 madrid 03 07 2019 politica el presidente del gobierno en fun190703143408 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern considera que hi ha “bases per a l’acord” amb Pablo Iglesias al juliol. Malgrat que a la superfície de la negociació no hi ha canvis aparents, a la Moncloa es respira cert optimisme i aventura que “passaran coses” que desbloquejaran el tauler de pactes. De moment, l’Executiu no es plega al plantejament del líder d’Unides Podem, que diu que està disposat a deixar caure Pedro Sánchez en la investidura ara si no cedeix a formar una coalició amb ministres morats, però s’obre a recolzar-lo al setembre. Els socialistes rebutgen aquesta negociació en dos temps que el podemista planteja en una carta a La Vanguardia i insisteixen que només hi haurà la investidura que ja està convocada, que comença el 22-J. Per desbloquejar la negociació, el PSOE ha confirmat aquest dimecres que la tercera ronda de negociacions oficial se celebrarà la setmana pròxima, com va avançar aquest diari

Volem que aquest mes de juliol hi hagi Govern. Hi ha bases per posar-nos d’acord per a un vot favorable d’Unides Podem, tal com hem demostrat aquests 12 mesos. El PP i Ciutadans, per la seva part, han d’assumir amb una abstenció la seva responsabilitat amb els espanyols facilitant l’estabilitat del nostre país. Espanya necessita un Govern progressista i europeista per continuar avançant i que arrenqui la legislatura”, remarquen fonts del PSOE.

abalos / periodico

Notícies relacionades

El Govern considera que el plantejament d’Iglesias no ofereix res nou. “És una proposta que només matisa el que ja està plantejat. No crec que ofereixi cap qüestió més enllà de dos moments d’investidura que nosaltres no contemplem, perquè volem una sola investidura”, ha opinat el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, que s’ha mostrat “optimista” amb el resultat al juliol. Ha remarcat que tot l’esforç negociador no pot centrar-se exclusivament a salvar aquesta votació, sinó a garantir l’estabilitat d’una legislatura de quatre anys, la qual cosa implica no només l’arquitectura institucional del Govern sinó també un programa de polítiques progressistes. 

L’Executiu ha demanat a Iglesias que prioritzi aquests acords programàtics a un tacticisme pactista. En aquesta direcció, la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, ha reclamat al líder morat que anteposi la discussió sobre les polítiques davant “tàctiques” o “estratègies”.