RECTA FINAL

Sánchez llança el 25-J el seu últim duel a Iglesias

El candidat es pren amb calma la negociació oficial i farà tercera ronda la setmana que ve

Rivera anuncia que no acudirà a la reunió i el president li retreu la seva falta de decòrum institucional

739b07cd-f0e6-45a8-881b-d11e5439ac20-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez va cap a la votació decisiva de la investidura, fixada per al dijous 25 de juliol, sense pressa aparent per accelerar unes negociacions que oficialment són a la via morta. Malgrat que el compte enrere va començar a córrer aquest dimarts, quan la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va marcar la data d’un debat que començarà el 22-J, tot apunta que el candidat esperarà a la setmana que ve per iniciar la tercera ronda de contactes públics. La parsimònia en el diàleg suggereix que hi podria haver converses discretes i indirectes entre els socialistes i els seus aliats potencials, en especial amb Unides Podem. Amb focus o sense, Sánchez i Pablo Iglesias posaran a prova en aquestes tres setmanes la capacitat de les esquerres per entendre’s o per reviure el fantasma d’una repetició electoral que se celebraria el 10 de novembre. A ningú se li escapa que com més es reforci la disposició del PNBERCBildu i Compromís a facilitar la investidura, menys capacitat de pressió tindrà el podemista. 

No hi ha res en la superfície que sostingui les expectatives que manté Sánchez de superar la investidura, i fins i tot la data del debat al Congrés esquiva el pont de l’1 de novembre per a una eventual repetició electoral. I no obstant. El president en funcions aspira a aprovar aquest examen després d’armar un pacte amb Iglesias per al qual en realitat disposen de dues setmanes, ja que Unides Podem hauria de sotmetre qualsevol aliança a una consulta als inscrits. El candidat socialista no dona mostres d’impaciència, i l’agenda apunta que no convocarà una nova ronda oficial fins a la setmana que ve. “Ja tindrem temps de parlar de la investidura; tenim fins al 22 de juliol”, va excusar des de Brussel·les, on va assistir a la cimera de líders europeus. 

A més d’Iglesias, Sánchez necessita acabar de lligar altres voluntats. El PNB (sis diputats) ha mostrat la seva disposició a recolzar-lo, però no hi ha res en ferm. Passa el mateix amb Compromís (1), que continua reclamant la reforma del finançament autonòmic per recolzar-lo. El Partit Regionalista Càntabre (1) és l’únic que ha assegurat el seu vot a favor. ERC (15) i Bildu (4) han suggerit que estan disposats a una abstenció, tot i que no han oficialitzat aquesta posició. En el cas dels republicans, per la disparitat de criteris al si del partit sobre quan és el moment més adequat. De fons, batega el pols real de la negociació: com més ferms siguin els recolzaments de la resta d’aliats a Sánchez, menys força podrà exercir Iglesias, al quedar aïllat de les forces progressistes i alineat amb el bloc de la dreta.

Notícies relacionades

A l’ala conservadora, el president del PP, Pablo Casado va reafirmar aquest dimarts el seu ‘no’ a Sánchez, sense qüestionar que acudirà a la nova cita negociadora, informa Pilar Santos.  Albert Rivera, en canvi, va anunciar que plantarà de nou el candidat socialista al·legant que no perdrà temps en reunions estèrils. “Li demano al senyor Rivera que guardem les formes, el decòrum institucional, i després que voti el que consideri”, va respondre Sánchez.

El debat en el Congrés començarà dilluns 22-J amb el discurs del candidat. Després d’ell intervindran l’oposició i el 23-J se celebrarà la primera votació. Per passar-la necessita una quimèrica majoria absoluta. Si, com tot apunta, suspèn, hi haurà una nova votació el 25-J, en què en té prou amb sumar més ‘sí’ que ‘no’. Si fracassa, s’obre un període de 60 dies per a nous intents i si no hi ha èxit, les eleccions que ningú diu que vol seran el 10-N.