AUDIÈNCIA NACIONAL

Imputat l'ex conseller delegat i l'ex cap de seguretat del BBVA per l'espionatge de Villarejo

El magistrat els prendrà declaració juntament amb uns cinc exdirectius més aquesta mateixa setmana

Villarejo acusa l'ex número dos d'Interior de 'pontejar' Fernández Díaz

undefined34595720 espa a ignacio gonz lez gra244  estepona m laga   01 02 2016190507151044

undefined34595720 espa a ignacio gonz lez gra244 estepona m laga 01 02 2016190507151044 / JORGE ZAPATA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha reactivat el 'cas Tàndem’, en el qual s’investiguen les clavegueres policials, amb la imputació del que va ser cap de seguretat del BBVA Julio Corrochano en la peça en què s’investiga l’espionatge que l’entitat bancària suposadament va encarregar a l’excomissari José Manuel Villarejo. També ha imputat Ángel Cano, superior directe de Corrochano i número dos de l’entitat com a conseller delegat entre el 2009 i el 2015, i cinc persones més amb responsabilitat al banc durant la presidència de Francisco González.

Les compareixences, que es produeixen a petició de la Fiscalia Anticorrupció, inclouen la de l’advocat Rafael Redondo, exsoci de Villarejo, i la del mateix excomissari, imputat per organització criminal, suborn, extorsió i blanqueig en les nou peces en les quals s’ha anat separant el ‘cas Tàndem’. Per motius de salut, la comitiva judicial es traslladarà a la presó d’Estremera per interrogar-lo. 

El jutge ha imputat els nou en aquesta peça pels delictes de suborn actiu i descobriment i revelació de secrets. Els primers a declarar, aquest dijous, seran Cano i Ignacio Pérez Caballero Martínez, director de la xarxa de banca comercial del banc i ex responsable de riscos majoristes; Javier Malagón Navas, ex director general de fiances; Antonio Bejar González, president de Distrito Castellana Norte (San José i BBVA), i Ricardo Gómez Barredo, ex director de comptabilitat de l’entitat.

Divendres estan citats Corrochano; Inés Díaz Ochagavia, que el va substituir com a cap de seguretat, i Nazario Campo Campuzano, també relacionat amb la seguretat del BBVA. Aquell dia també declararà Redondo.

Espionatge massiu

Notícies relacionades

En aquesta peça, que és secreta, el jutge investiga la relació del BBVA amb l’empresa de Villarejo Cenyt, perquè va contractar els seus serveis almenys des del 2004, quan Sacyr pretenia aconseguir el control de l’entitat. El nom de Corrochano apareix en els contractes subscrits i en intervencions telefòniques consta una conversa seva en la qual assegura que el "presi" el trucava cada 10 o 15 dies, en al·lusió a González, cosa que el suposaria al corrent d’una operació d’espionatge que podria haver afectat 15.000 trucades de membres del Govern.

D’altra banda, Villarejo ha enviat al jutjat un escrit en el qual afirma que l’ex secretari d’Estat de Seguretat amb el PP Francisco Martínez 'pontejava' el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i li donava instruccions de part del president Mariano Rajoy, informa Europa Press.