Falta d'advocat

El jutge cita el soci de Villarejo per a la pròxima setmana després de negar-se a declarar sobre 'Pit'

S'investiga el pagament de 10 milions perquè no s'entregués Guatemala a Ángel Pérez-Maura per corrupció

fotonoticia 20180808142019 640

fotonoticia 20180808142019 640

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Rafael Redondo, soci del comissari jubilat i en presó provisional José Manuel Villarejo, tornarà el pròxim 17 de juny a l’Audiència Nacional en qualitat d’investigat per l’encàrrec milionari al navilier Ángel Pérez-Maura per frenar la seva extradició a Guatemala, després que el jutge hagi ajornat la seva declaració prevista per a aquest dilluns perquè ha canviat d’advocat.

Aquest lletrat era l’administrador de la firma Stuart & Mckenzie que, segons obra en la causa, va cobrar diners procedents d’aquest encàrrec dels Pérez-Maura  pel qualVillarejo i els seus socis es pretenien embutxacar 10 milions d’euros i va participar en nombroses reunions els àudios de les quals estan transcrits en el sumari d’actuacions amb una planificació tant del projecte per si mateix com del cobrament que comportaria.

Redondo, citat aquest dilluns com a investigat per un presumpte delicte de suborn en relació amb el mateix projecte –denominat 'Pit’–, sí que ha declarat davant la Fiscalia Anticorrupció i el jutge per incidir que el seu paper va ser testimonial i sempre per instrucció del seu cap.

Segons expliquen fonts jurídiques consultades, Macías al maig va fer un informe sobre la causa de corrupció a Guatemala per la qual es reclamava a Pérez-Maura a partir de la documentació del procediment a lq qual el navilier va tenir accés un mes abans, quan es va posar voluntàriament a disposició de l’Audiència Nacional davant d’aquesta possible ordre internacional de detenció.

Declaració de Pérez-Maura

Pérez-Maura, que va prestar declaració després de ser detingut el mes de maig passat, no va saber concretar, no obstant, davant dels investigadors de quina manera es va assabentar que s’obriria un procediment d’extradició abans que aquest entrés a l’Audiència Nacional.

Era l’abril del 2016 i segons la documentació que obra en el sumari, el navilier, a través d’una persona de confiança, Enrique Maestre, va contactar amb l’empresari Adrián de la Joya i així, amb Villarejo, per demanar ajuda davant l’extradició.

En aquest context, el soci del comissari, Rafael Redondo, va encarregar a Macías que fes el seu informe, per al qual segons ha declarat, no va cobrar, ja que treballava per compte d’altri per a Stuart & Mckenzie des de l’any 2011 i així va ser fins al novembre del 2017, quan va ser acomiadat i va deixar per tant d’estar en nòmina.

Macías, a qui se li imputa un presumpte delicte de suborn, apareix a més com a partícip en una de les reunions –maig del 2016– preparatòries d’aquell treball que Villarejo, Redondo i De la Joya havien de fer per a Pérez-Maura i que van ser gravades i conservades.

Macías assenyala Redondo

No obstant, ha negat haver-hi participat més dies a part d'aquell, quan segons ha declarat, es trobava a les oficines i va ser convidat a formar part de la trobada per prendre notes. D’acord amb les fonts consultades, ha ofert a jutge i a la Fiscalia Anticorrupció els originals d’aquells apunts.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha incidit que ell treballava per a Redondo, que era el seu cap i li ordenava què havia de fer, una versió que no podrà ser confrontada fins al pròxim 17 de juny, quan el soci de Villarejo està citat en qualitat d’investigat per aquesta peça del 'cas Tàndem’.

Un dia després compareixeran, també com a investigats, el fill del comissari, José Villarejo Gil i l’expolicia Antonio Bonilla, les citacions dels quals van ser suspeses, la setmana passada. Aleshores ja hauran passat per davant del jutge i la Fiscalia Anticorrupció l’exambaixador de Guatemala als EUA Julio Ligorría, a qui Villarejo deia que volia fer president del país; l’empresari pròxim als Pérez-Maura Armando Mateo Flandorfer. El mateix Villarejo està citat aquest dimecres