històric d'ETA

França comunica a Josu Ternera l'ordre d'entrega a Espanya i el cita el 16 d'octubre

La defensa de l'etarra demanarà de nou la seva llibertat provisional i els jutges tenen uns 15 dies per pronunciar-se

undefined11801680 files    a picture taken on august 23  2002 shows former eta190619171358

undefined11801680 files a picture taken on august 23 2002 shows former eta190619171358 / RAFA RIVAS

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Sala d’Instrucció del Tribunal d’Apel·lació de París ha comunicat aquest dimecres a l’històric dirigent d’ETA José Antonio Urrutikoetxea, àlies 'Josu Tenera', l’ordre europea de detenció i entrega que pesa sobre ell en la causa per delictes de lesa humanitat en la qual està processat a l’Audiència Nacional i l’ha citat el pròxim 16 d’octubre per examinar-la en una vista pública.

No obstant, el tribunal de París no ha tractat la demanda de la seva posada en llibertat provisional, que els seus advocats tenen previst presentar de nou aquest mateix dimecres. D’aquesta manera, l’etarra continuarà a la presó de moment.

Segons han informat a Europa Press fonts jurídiques, en una breu audiència, el tribunal ha comunicat a Urrutikoetxea la petició d’entrega de la Justícia espanyola, a la qual l’històric dirigent d’ETA s’ha oposat. És per això que la sala ha fixat una nova data que se celebrarà el 16 d’octubre, a les dues del migdia, per examinar els arguments a favor i en contra.

Sobre la petició de llibertat provisional, els advocats de Josu Ternera tenen previst presentar un nou escrit i els jutges disposen d’un termini de 15 dies per adoptar una decisió i celebrar una vista sobre això.

El 19 de juny passat, aquest mateix tribunal va decidir posar en llibertat provisional Urrutikoetxea per motius de salut, tot i que amb mesures cautelars i control judicial. Unes hores després, quan l’excap d’ETA abandonava la presó de La Santé, va ser retingut al saber que l’Audiència Nacional el reclama per diverses causes pendents.

Petició espanyola

Notícies relacionades

Les reclamacions des d’Espanya responen a la pretensió que Josu Ternera respongui, com a dirigent de la banda, per l’atemptat comès contra la casa caserna de Saragossa el 1987; l’assassinat del directiu de Michelin, Luis María Hergueta, el 1980; el finançament d’ETA a través d’'herriko tavernes’; i delictes de lesa humanitat pels crims comesos per l’organització terrorista des de l’any 2004.

L’històric dirigent d’ETA també té causes pendents a França, ja que va recórrer dues sentències en les quals se’ls va condemnar a set i vuit anys de presó, i que van ser dictades en rebel·lia, quan Josu Ternera es trobava fugit. Una vegada detingut, les dues resolucions judicials van ser recorregudes per la defensa del pres, per la qual cosa els processos hauran de repetir-se.