La justícia francesa ordena la posada en llibertat de Josu Ternera sota control judicial

L'etarra està condemnat a set anys de presó per rebel·lia i perteneixença a una organització terrorista

Un tribunal decidirà el pròxim 28 de juny la data en la qual es repetirà el judici

20190619 442068 josuternerae 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Eva Cantón/ Agencias

El Tribunal d’Apel·lació de París ha ordenat aquest dimecres la posada enllibertat immediatade l’històric etarra José Antonio Urrutikoetxea, ‘Josu Ternera’, sota control judicial i l’obligació de presentar-se a la comissaria del districte número 3 de París una vegada per setmana. Ternera no podrà sortir de territori francès.

La seva posada en llibertat serà efectiva aquesta tarda, segons han indicat els lletrats del dirigent etarra, que han reaccionat amb satisfacció a la decisió de la cort. Josu Ternera va ser detingut el 16 de maig als Alps francesos després de 17 anys de fuga

“No és una victòria del senyor Urrutikoetxea. És una victòria de la justícia, que ha entès que no hi havia cap necessitat de mantenir-lo detingut abans del seu judici, al qual té la intenció d’assistir”, ha explicat l’advocada Laure Heinich davant de la premsa al terme de l’audiència.

S’espera que el pròxim 28 de juny, el tribunal correccional de París fixi el calendari judicial perquè es repeteixin els judicis del 2010 i 2017 en els quals la justícia gal·la ja va condemnar Josu Ternera en rebel·lia i que el dirigent etarra ha demanat que se celebrin de nou. 

Laurent Pasquet-Marinacce, un altre dels advocats de la defensa, va assegurar que “no hi ha risc de fuga” i que el tribunal sap que el fins a avui detingut “respectarà la seva paraula” i acudirà al judici, la data del qual està encara per determinar.

“La paraula és sagrada”

El propi Vedella, en un al·legat final abans que el tribunal es retirés a deliberar, va demanar la seva llibertat sota control judicial i va donar la seva paraula que no trairia aquesta decisió. “Al País basc, la paraula és sagrada”,va argumentar rere el vidre que separa el banc dels acusats de la resta de la sala, a la qual va arribar poc després de les 10.30 hores.

Així mateix, va oferir com a garantia que Louis Joinet, magistrat, conseller de drets humans a les Nacions Unides i exassessor del president francès François Mitterrand, s’ha compromès a allotjar-lo al seu domicili.

Situació del País Basc

Segons l’opinió del seu fill Egoitz Urrutikoetxea, que al costat de la seva germana Irati ha estat present en la vista, el tribunal “no només respecta el dret sinó que ha tingut en compte la situació política al País basc”.

“És una manera de posar fi a la negació del procés que es va iniciar fa més de 10 anys i de contribuir a la pacificació i a la reconciliació”, ha dit davant de la premsa.

Ternera va acudir al tribunal amb texans, camisa blanca i caçadora blava. El seu rostre estava visiblement demacrat, el cabell i la barba de diversos dies, canosos. Al final de la vista es va fondre en una abraçada amb els seus dos fills.

Condemnat per primera vegada a França a 10 anys de presó després del seu arrest a Bayona el gener de 1989, quan va complir la pena va ser entregat el 1996 a Espanya on el 1998 va ser elegit parlamentari basc a les llistes d’Euskal Herritarrok.

El 2000 va quedar en llibertat i dos anys més tard va passar a la clandestinitat fins que va ser detingut a la localitat francesa de Sallanches, davant el Mont Blanc, quan acudia a ser intervingut quirúrgicament per ser operat de pròstata, segons va explicar el lletrat Pasquet-Marinacce, qui no va atribuir la decisió de la cort d’apel·lació a l’estat de salut del seu defensat. 

Pasquet-Marinacce va al·legar davant del tribunal que Ternera va liderar “un combat de 30 anys per la pau” i que va ocupar un lloc “actiu i central” en tots els esforços i iniciatives duts a terme des de finals dels vuitanta per “trobar una sortida pacífica al conflicte que enfrontava ETA amb l’estat espanyol”.

Així, va citar la seva participació en les converses d’Alger o els esforços per obrir un diàleg amb el Govern des de Noruega, així com la lectura de l’acta de dissolució de la banda terrorista ETA el 3 de maig del 2018.

L’exdirigent d’ETA de 68 anys, ha declarat aquest dimecres per la condemna per rebel·lia a set anys de presó per pertinença a organització terrorista i que va recórrer una vegada arrestat el mes de maig. La presidenta del Tribunal va llegir els càrrecs i li va demanar donar el seu nom, cognom, lloc de naixement i nacionalitat: “forçosament espanyola”, va respondre Ternera en francès.

El d’aquest dimecres és el primer dels dos judicis previstos contra Urrutikoetxea ja que el dia 28 s’asseurà de nou a la banc dels acusats del Tribunal Correccional perquè també ha recorregut una segona condemna que la justícia francesa havia dictat contra ell per rebel·lia, quan estava en la clandestinitat, informa Efe.

La detenció de Josú Ternera

Notícies relacionades

Josu Ternera va ser detingut el 16 de maig a la localitat de Sallanches, als Alps francesos, i va ingressar a la presó l’endemà a París, cosa que va posar fi a un llarg període en la clandestinitat que havia començat el 2002.

A més dels procediments a França, l’Audiència Nacional de Madrid ha sol·licitat a França la seva entrega per ser enjudiciat perl’atemptat del 1987 contra la casa caserna de Saragossa en el qual van morir 11 persones, entre elles sis menors. Els seus advocats encara no han rebut cap notificació sobre l’euroordre.