EL DILEMA CATALÀ

L'ANC es manifestarà a la plaça d'Espanya de Barcelona amb motiu de la Diada

Els manifestants, sota el lema 'Objectiu independència', exigiran "unitat estratègica" al sobiranisme

zentauroepp27229294 anc 2014190626124943

zentauroepp27229294 anc 2014190626124943

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ANC vol evitar que el judici de l’1-O impregni la seva manifestació amb motiu de la Diada i desdibuixi el missatge que la seva meta continua sent la independència. L’entitat, liderada per Elisenda Paluzie, redobla els esforços a posar de relleu el seu full de ruta, que continua apostant per la unilateralitat i per declarar un nou Estat independent si un avanç electoral ofereix l’oportunitat de superar el 50% dels vots al secessionisme, però al mateix temps té clar que els seus al·legats no calen i els rebaixen a la necessitat de compassar de nou partits i entitats.

Aquest serà precisament el ‘leitmotiv’ de la manifestació que organitzaran l’11 de setembre, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural  i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI): la "unitat estratègica". L’epicentre de la convocatòria serà la plaça d’Espanya de Barcelona, lloc on els manifestants confluiran des de les sis artèries limítrofes (Creu Coberta, Tarragona, Gran Via, Paral·lel i Maria Cristina), cosa que simbolitzarà que "des de camins diferents, hi ha punts de trobada per arribar a un objectiu comú". Els manifestants lluiran samarretes de color blau turquesa amb detalls grocs al coll i mànigues i amb una estrella al centre que simbolitzarà la plaça d’Espanya i els carrers limítrofs. 

La que serà la vuitena manifestació amb motiu de la Diada que organitza l’ANC es guiarà per l’eslògan 'Objectiu independència' i estarà marcada inevitablement per la sentència del Tribunal Suprem a la cúpula del referèndum d’octubre del 2017. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha remarcat que l’independentisme es troba en una fase post-1-O en què tots els actors busquen reordenar-se, però ha posat èmfasi en el fet que l’entitat no renuncia als seus objectius: "Necessitem tornar a enfocar l’objectiu polític, no deixar que la repressió aconsegueixi l’efecte de distreure’ns, de paralitzar-nos [...], i la unitat estratègica és imprescindible", ha proclamat, conscient que el president Quim Torra es troba en plena ronda de contactes amb aquest encàrrec. Preguntada per si posa terminis a la independència, Paluzie ha sostingut que no, tot i que la desitja "com abans millor, però perquè sigui com més efectiva millor".

També ha afirmat que no li ha agradat el que va passar aquest dimarts al Parlament, quan ERC es va abstenir en el tràmit d’una ILP que exigia una nova DUI. “La gent està desorientada i és normal que surtin aquest tipus d’iniciatives. Pot ser un error no admetre-les. Ens hem trobat que ho agafen com a precedent. No ens agrada, però també és cert que hem de treballar les debilitats detectades el 27-O", ha raonat.

Notícies relacionades

Quant a les seves declaracions amb el micròfon obert en què criticava una periodista i la titllava d’“espanyola”, Paluzie ha afirmat que “no hem de justificar-nos per comentaris que fem en privat”. “Li vaig dir espanyola com li podria haver dit francesa si ho fos”, ha afirmat.

Per la seva banda, el president de l’AMI, Josep Maria Cervera, ha demanat als ajuntaments que tinguin un "compromís amb la república" i ha admès que "hi ha hagut pactes difícils de digerir" després del 26-M en algunes localitats catalanes, ja que van desatendre els seus al·legats en contra de formar governs "amb els del 155". Però, malgrat la crítica, ha assegurat que "el món municipal no ha perdut pistonada" amb la causa independentista.