Zapatero demana una sentència que "no comprometi el diàleg" i revela que va parlar amb Junqueras

L'expresident del Govern ha explicat a RAC-1 que la conversa no va arribar a un minut i que va ser abans del judici

zapatero-ep / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

José Luis Rodríguez Zapatero ha manifestat el seu desig d’una sentència del Tribunal Suprem en el judici al procés que "no comprometi el diàleg". En aquest context, en una entrevista a Rac-1, ha admès que la sentència del Suprem sobre el judici al procés serà "decisiva", i ha demanat rebre la decisió del tribunal amb "racionalitat". "Desitjo, respectant el Tribunal Suprem, una sentència que ens permeti recuperar la convivència necessària i saludable", ha dit. Preguntat pelsindults  als polítics presos si són condemnats, ha assegurat que "estic a favor que s’estudiï si ho demanen".

L’expresident del Govern central també ha revelat que va mantenir una breu conversa telefònica amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, des de la presó abans que iniciés el judici al procés. L’exlíder socialista no ha volgut donar detalls de la conversa amb Junqueras com tampoc dir si aquest contacte es va produir quan l’exvicepresident del Govern català estava ingressat a la presó catalana de Lledoners o la madrilenya de Soto del Real. Sí que ha concretat que la conversa telefònica va durar tot just un minut, en què el president d’ERC li va transmetre la seva aposta pel diàleg per solucionar la crisi catalana, i va demanar que "defenséssim la via del diàleg". Em van dir que ells [ERC] estaven a favor del diàleg", ha revelat.

Segons ha explicat, una persona de la qual no ha revelat la identitat, li va passar el telèfon per parlar amb Junqueras. Quan li han preguntat per si tornaria a mantenir una conversa amb el president d’ERC, Zapatero ha respost afirmativament i ha argumentat que "s’ha de parlar".  Preguntat si va informar d’aquesta conversa el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, ha dit: "Crec que sí, però no directament". 

No ha parlat amb Puigdemont

Notícies relacionades

En canvi, Zapatero ha explicat que no ha parlat amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, tot i que ha precisat que "tenim algun amic molt comú i alguna vegada m’ha dirigit algun missatge", i opina que la situació d’aquest pot ser "més complicada de gestionar" que la dels presos. L’expresident del Govern s’ha definit com un "militant del diàleg i de l’entesa amb Catalunya –tinc ganes de dialogar, ha emfatitzat–" i, en aquest context, ha defensat que només en un "context de diàleg podem crear solucions" per al conflicte català.

Per això, s’ha mostrat disposat a participar en un "debat públic" sobre Catalunya, per a la qual aposta per una "relació renovada", i per tant ha demanat als partits independentistes que "no tirin endavant un pla d’acció independentista". Ha rebutjat una vegada més un referèndum d’autodeterminació per a Catalunya perquè, segons el seu parer, seria una "sortida falsa": "La democràcia és convivència, no és dir-se, és acordar", ha argumentat.