Sortida de Soto del Real i Alcalá

Els presos independentistes arribaran a Catalunya dimecres

Els reclusos dormen aquesta nit a la presó de Zuera, des d'on demà partiran cap a la de Brians II

Està previst que tots els reclusos del procés arribin a centres penitenciaris catalans dimecres

video 3519439 / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juan José Fernández

El trasllat a Catalunya dels dirigents independentistes presos ha començat aquesta tarda. Segons fonts coneixedores de l’operació, els polítics sobiranistes jutjats al Tribunal Suprem arribaran aquest dimecres a les presons catalanes, on esperaran la sentència. Aquesta nit, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquin Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixat dormen a la presó de Zuera (Saragossa). Carme Forcadell i Dolors Basa viatjaran el mateix dimecres a terres catalanes.

El president de la Generalitat, Quim Torra,ha celebrat aquest dilluns el trasllat dels presos i ha afegit que "no és cap gest del Govern espanyol, és la seva obligació". En un missatge a Twitter, el mandatari ha dit que l’Executiu continua "incomplint la comunicació de l’ONU que insta a la seva llibertat immediata". "La seva llibertat, i la nostra com a poble, ens exigeix una resposta de país", ha afirmat.

Els líders independentistes van sortir dilluns a les 18.30 de Soto del Real cap a la de Valdemoro.  La intenció del Ministeri de l’Interior és que els nou polítics acusats en el judici al procés arribin a Catalunya dimecres al matí. Abans de decidir el moment de la seva sortida, ha calgut atendre diversos tràmits administratius, entre aquests, i els més importants, "la coordinació amb les presons catalanes i la definició del pla de trasllat per part de la Guàrdia Civil". Aquest últim detall va quedar perfilat aquest diumenge.

Escala a Zuera

El dia 21, el president del tribunal que jutja l’1-O, Manuel Marchena, va enviar un ofici a la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries en què indicava que, al haver finalitzat el judici al procés, no s’oposava al fet que els presos tornessin a les presons catalanes.

Com ja va passar amb el seu trasllat el juliol passat conclosa la retenció a Madrid per necessitats de l’instructor de la causa, serà la Guàrdia Civil la que faci entrega de la comitiva de presos del procés en una presó catalana de recepció (Brians 2, a Sant Esteve de Sesovires), on es formalitzaran els papers d’entrega, firmats pel comandant del comboi i el director de la presó receptora. Una vegada omplerts, els Mossos es faran càrrec del final del trasllat. 

"El dispositiu serà igual al de l’anterior trasllat després de concloure la fase d’instrucció. És a dir, els homes aniran en conducció ordinària amb pernoctació a Zuera (Saragossa) i les dones aniran en conducció directa, ja que reglamentàriamentels trasllats d’homes i dones es fan per separat",assenyalen aquestes fonts. 

La presó de Zuera és l’escala més habitual per a conduccions de presos cap a presons catalanes. En aquest centre penitenciari gairebé 40 interns comuns d’origen o amb arrelament a Catalunya esperen "passar" a presons catalanes mentre es resolen qüestions burocràtiques o arriba la decisió del tribunal sentenciador. 

De tornada a Lledoners

Notícies relacionades

Junqueras, Romeva, Rull, Turull, Forn, Sànchez i Cuixat han sol·licitat el retorn al centre penitenciari de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, on ja van estar reclosos fins que van ser traslladats a Madrid el dia 1 de febrer, 12 dies abans que s’iniciés el judici contra ells al Tribunal Suprem. Dolors Basa i Carme Forcadell, fins ara a Alcalá-Meco, han demanat tornar a les presons de Puig de les Basses (Figueres, Girona) i Mas d’Enric (Catllar, Tarragona).

Està previst que aquest dimecres els polítics sobiranistes arribin conduïts per la Guàrdia Civil a la presó catalana de Brians 2, un centre considerat de trànsit on se’n faran càrrec els Mossos. Des d’allà la policia de la Generalitat els traslladarà a Lledoners, els homes, i a Puig de les Basses i Mas d’Enric, les dues dones. Al febrer, quan van viatjar a Madrid, el trasllat es va iniciar a primera hora del matí, fet que no va evitar que se celebressin concentracions de recolzament a les carreteres per on passava el comboi. Els polítics tornaran a allotjar-se en els mòduls en els quals van estar reclosos abans del judici i ocuparan cel·les individuals.