CRISI DE CIUTADANS

Ximo Puig fitxa com a assessora Carolina Punset, la primera díscola d'Albert Rivera

El socialista la incorpora al seu gabinet a la presidència de la Generalitat valenciana per reforçar la política a la UE

Punset va anunciar l'octubre la seva sortida de Ciutadans i va acusar Riversa de fer del partit "la marca blanca" del PP

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Va ser la primera a criticar la 'dretanització' de Ciutadans i ara Carolina Punset, cap de llista per aquest partit a les autonòmiques del 2015 a la Comunitat Valenciana i exeurodiputada taronja, serà l’assessora del socialista Ximo Puig a la conselleria de Presidència de la Generalitat.

Segons va anunciar aquest dimarts el govern autonòmic, Punset treballarà amb les polítiques vinculades amb la Unió Europea però també "farà funcions d’assessorament al president en altres àmbits en què ha desenvolupat la seva activitat tant professional com política".

Els últims dies, Punset ha comentat les dimissions que s’han produït a Ciutadans i ha recordat que fa dos anys ella ja va advertir del tomb del partit cap a la dreta. "El pacte amb Vox no és l’inici del transfuguisme polític que va fer Cs sinó la culminació", ha apuntat.

En aquella carta, Punset va dir que ja s’havien perdut "els postulats més interessants i originals del partit, que no tenien res a veure amb les identitats i les banderes dels uns i els altres sinó amb la idea de la reivindicació de la ciutadania i el patriotisme civil per sobre dels territoris".

"Passejar banderes va contra l’ADN del que va ser el Ciutadans al qual jo em vaig allistar", va assenyalar Punset, que va retreure altres canvis d’actitud del partit de Rivera pel que fa a polítiques mediambientals com ara l’impost al sol o el tancament de la nuclear de Cofrentes, però també socials.

“També se’m regira l’estómac quan, des del que era el meu partit, es parla de 'regular', que no és cap altra cosa que un eufemisme per evitar utilitzar la paraula ‘legalitzar’ la prostitució”, apuntava abans de criticar la "defensa aferrissada" des de Ciutadans dels 'ventres de lloguer'.

Catalunya, el final

A la seva missiva, Punset va recordar la seva "aversió" per "qualsevol tipus de nacionalisme" però va ser dura amb el seu partit i va dir que en "situacions excepcionals cal buscar solucions excepcionals". "La presó mai pot ser una bona notícia. El que no es pot concebre és que tot el que no sigui l’aplicació del 155 del senyor Rivera sigui assenyalat amb el dit", apuntava.

Pocs dies abans d’anunciar la seva marxa, Punset es va entrevistar amb Carles Puigdemont a casa seva a Waterloo, un viatge que va fer que Ciutadans li obrís un expedient per haver-se desplaçat a l’entrevista "amb cotxe oficial".

En una entrevista a TV3 va dir que l’entrevista amb Puigdemont va ser "cordial" tot i que políticament estan "als antípodes de tot" i va apuntar que "polaritzar" la situació o aplicar l’article 155 no solucionarà la tensió i va advocar per "asescoltar els adversaris polítics 

València, l’inici

Alexis Marídestituït per l’executiva nacional del partit per criticar el pacte entre Rivera i Mariano Rajoy per als pressupostos del 2017 per entendre que maltractaven la Comunitat Valenciana i eren "pèssims". 

Punset es va estrenar a les Corts amb un comentat discurs en el debat d’investidura en què va apuntar que "allà on triomfa la immersió lingüística estem tornant a l’aldea".

Notícies relacionades

“Ningú nega que el valencià és un bé cultural i que s’ha de protegir i aprendre de forma proporcionada a l’escola, però si el convertim en idioma únic, estem frenant el desenvolupament personal i col·lectiu de la Comunitat”, va afirmar.

Després d’aquell debut polèmic, les seves actituds i les de Marí es van anar acostant políticament i personalment a les del tripartit que formaven el PSPV, Compromís i Podem i, de fet, al seu casament hi va haver molts més convidats d’aquests partits que de Ciutadans i va ser oficiada per Joan Ribó, alcalde de València i dirigent de Compromís.

Temes:

Ciutadans