Carolina Punset dimiteix de la direcció de Ciutadans després de dir "tros de tela" la senyera

L'eurodiputada ha protagonitzat diverses polèmiques per les seves crítiques als símbols valencians

 

  / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

L'eurodiputada de Ciutadans Carolina Punset ha anunciat aquest dilluns en un comunicat la seva dimissió com a membre del comitè executiu del partit, encara que s'hi mantindrà com a militant i també conservarà la seva acta d'eurodiputada. La que era cap de llista de la formació taronja en les últimes eleccions autonòmiques a la Comunitat Valenciana deixa la cúpula de l'organització a l'haver protagonitzat sonades polèmiques per les seves tesis sobre les senyes d'identitat valencianes, que ja li van costar la renúncia com a diputada de les Corts Valencianes. De fet, la seva renúncia arriba a penes una setmana després de la seva última gran polèmica.

El 9 de octubre, dia de la Comunitat Valenciana, el seu company de partit Fernando Giner, portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de València, va ser l'encarregat de portar la senyera en la tradicional processó cívica que va recórrer el centre de la ciutat. Punset va incendiar les xarxes amb el següent tuit: "Avui, 9 d'octubre, on molts es passegen orgullosos amb un tros de tela, aquí va una bona definició de pàtria i bandera”, va escriure abans d'enllaçar amb un article de Fernando Savater.

TAMBÉ CONTRA EL VALENCIÀ

Quan va començar la pluja de crítiques, l'eurodiputada va contraatacar amb un altre text de Mario Benedetti en què l'escriptor uruguaià es preguntava: “¿Què passaria si creméssim totes les banderes?”. Això no va aplacar els ànims de gairebé ningú, inclosos els del seu propi partit, que la va desautoritzar. Per Punset no es tracta d'una trinxera nova. De fet, va estrenar el seu càrrec com a candidata de Ciutadans a la Generalitat Valenciana amb una crítica a la llei de senyes d'identitat que va promulgar el PP.

Més sonat encara va ser el seu debut a les Corts Valencianes, quan va assegurar que el valencià “pot ser entranyable” però és “poc útil per trobar feina”, i va advertir que la immersió lingüística suposa “tornar a l'aldea”. Malgrat el pas enrere que ha fet aquest dilluns, Punset sosté que seguirà defensant els “valors” que la van portar a afiliar-se a Ciutadans i subratlla que espera que el líder del partit, Albert Rivera, lluiti perquè la formació sigui “reformista, transversal i que combati les dues grans plagues de la política espanyola: el sectarisme d'esquerres i dretes i el nacionalisme”.

LA POSICIÓ A LA INVESTIDURA

“No em sento identificada amb la major part de les decisions estratègiques preses per la direcció del partit”, dispara Punset, que reconeix no haver aconseguit “unir prou suports per determinar cap canvi de postura” de cara a la possible investidura de Mariano Rajoy. Fracassats aquests moviments interns, l'eurodiputada admet que la seva “labor dins del comitè executiu s'ha tornat estèril”.

Notícies relacionades

I en clau valenciana, també argüeix que fa un pas enrere per “mantenir la coherència amb els principis fundacionals de Ciutadans”. Recorda que existia un “propòsit irrenunciable” que era “la desarticulació de qualsevol tipus de nacionalisme, incloent-hi el regionalisme no independentista” i assegura que “tret d'honroses excepcions, a la meva comunitat de referència, la valenciana, la direcció del partit no ha sabut afavorir unes estructures orgàniques propícies per al foment d'aquests valors”.

COMUNICAT DE LA DIRECCIÓ

En un comunicat de Ciutadans firmat pel secretari general, Matías Alonso, el partit agraeix la feina que ha desenvolupat durant l'any que ha estat a l'òrgan de direcció, però recorda que, "en ocasions", ha defensat posicions que "han xocat amb el sentiment majoritari dels afiliats de Ciutadans respecte a la utilització dels símbols constitucionals i les llengües cooficials".