L'abstenció d'ERC deté una ILP per declarar la independència

Els republicans al·leguen defectes de forma i obren un nou pols amb JxCat

zentauroepp40954999 barcelona  15 11 2017  hemiciclo del parlament de catalunya 190619115229

zentauroepp40954999 barcelona 15 11 2017 hemiciclo del parlament de catalunya 190619115229 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou pols i sessió de puntades de peu per sota de la taula (de fet, la de la Mesa del Parlament) entre JxCat ERC. Els republicans han frenat aquest dimarts en l’òrgan de direcció de la Cambra catalana una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la qual, si s’haguessin aconseguit les 50.000 firmes preceptives, hauria plantejat a l’hemicicle la possibilitat declarar unilateralment la independència de Catalunya. Els dos membres d’ERC de la Mesa s’han abstingut i han fet inútils els vots dels dos postconvergents davant l’oposició de Cs i del PSC.

El text de la ILP calca la declaració que JxSí i la CUP van firmar el 10 d’octubre del 2017 després que el llavors president, Carles Puigdemont, suspengués la proclamació de la independència. El document aposta per la constitució de la república catalana i l’entrada en vigor de lallei de transitorietat jurídica, i posa en còpia les lleis de desconnexió aprovades al Parlament i suspeses després pel Tribunal Constitucional. 

ERC, en un primer moment, ha al·legat motius tècnics per abstenir-se. Així, segons els republicans, aquesta iniciativa suposa"incomplir la llei sobre la ILP aprovada pel Parlament", perquè la normativa vigent "limita l’àmbit d’actuació a les competència estatutàries".

Hores després, el president del grup parlamentari d’ERC,Sergi Sabrià, ha sigut molt més clar. “No és tècnicament possible declarar la independència amb una ILP i, a més,políticament no té sentit”, ha asseverat. També ha afirmat que no pensaven gastar energies, ni fer-ne perdre a la ciutadania que hauria de recollir i acumular les firmes, en un “gest de cara a la galeria”. “Estem per buscar, de manera unida, un ‘nou octubre’ que ens permeti no només declarar la independència, que ja ho està, sinó exercir-la”, ha afegit.

El republicà s’ha mostrat desafiador amb els postconvergents. “El senyor Costa [vicepresident primer del Parlament, de JxCat] el que segur que està a punt de fer és copiar el text de la ILP en un full amb la capçalera de la seva força i entrar-la en el registre. Si ho fan, que segur que ho faran –ha insistit de manera irònica i mordaç–, ho discutirem i intentarem aconseguir que amb això es pugui exercir la independència". 

Notícies relacionades

Fonts d’ERC consultades per aquest diari s’han mostrat més que convençudes queels postconvergents no entraran el text com a proposta legislativa. Segons aquestes fonts, el moviment de JxCat anava destinat a desgastar els republicans entre l’electorat més hiperventilat. Fonts postconvergents descarten exercir aquesta maniobra, perquè "no té prou consens", ja que no ha sigut avalada per l’ANC ni per Òmnium

S’ha de recordar que el mateix Oriol Junqueras va dictar, en ocasió de la fallida investidura de Puigdemont, l’ordre que se cessés d’arriscar càrrecs públics del partit. I el cap de Torrent, un dels possibles candidats a la Generalitat que s’estudien a la seu del carrer de Calàbria, és una peça cotitzada per als seus rivals de JxCat.