incompliment de recomanacions

El Consell d'Europa 'aprova' Espanya i el treu de la llista negra de la corrupció

L'informe del GRECO valora positivament els "avenços aconseguits" per complir les seves exigències

zentauroepp48134839 imagenes190513175712

zentauroepp48134839 imagenes190513175712 / Paco Campos

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) ha publicat aquest dimarts el seu informe anual sobre el grau de compliment de les seves recomanacions per a la lluita contra la corrupció i ha reconegut a Espanya els esforços realitzats sobre això, i per això ha acordat treure-la de la llista de països que aplicaven les exigències de forma insatisfactòria. En la reunió plenària del GRECO, que es va celebrar entre el 17 al 21 de juny del 2019, es va aprovar l’informe d’avaluació de la cinquena ronda, en la qual s’han analitzat les mesures destinades a prevenir la corrupció en els governs centrals i l’aplicació de la llei.

El grup anticorrupció del Consell d’Estat ha advertit que les percepcions públiques dels baixos nivells de corrupció en certs països poden portar a subestimar la necessitat de mesures per combatre les pràctiques corruptes, segons ha informat l’organisme. També ha expressat la seva preocupació pel "lent progrés general" en la implementació de les seves recomanacions, i per això ha instat els Estats a abordar-les com més aviat millor.

No obstant, Espanya ha rebut una valoració positiva i el grup ha conclòs que, "a causa dels avenços aconseguits en la implementació de les recomanacions", ja no és necessari mantenir-lo en el grup d’Estats amb un grau de compliment "globalment insatisfactori", segons ha informat el Consell d’Europa. L’examen a Espanya no es farà públic fins que les autoritats espanyoles no autoritzin la seva publicació.

Rondes des del 2005 

Aquest grup porta des de 2005 fent "rondes d’avaluació" en 49 Estats per analitzar la situació respecte a la lluita contra la corrupció. L’últim examen, amb data desembre del 2018, que feia referència als parlamentaris, jutges i fiscals, va situar Espanya entre els 14 països subjectes al procediment d’incompliment.

Notícies relacionades

Tot i així, es va reconèixer l’aplicació d’algunes de les recomanacions com la idea de dotar de més autonomia i garantir la independència del Ministeri Públic o la reforma de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) per modificar el sistema de nomenament dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que finalment es va aprovar el desembre de l’any passat.

A això cal sumar que des de fa uns mesos el Congrés ha posat en marxa la redacció d’un Codi Ètic aplicable als diputats per complir unes de les exigències en matèria de transparència pel grup adscrit al Consell d’Estat.

Temes:

Corrupció