Pactar amb el diable

Independentistes i el PSC governen en més de 40 municipis catalans

JxCat és el partit que més acords ha rubricat amb els socialistes

video 3516142 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quim Torra va evitar fa una setmana que a Santa Coloma de Farners, el poble on va viure en la seva joventut i on viu part de la seva família, es consumés el pacte entre JxCat i el PSC. Després d’haver rebut crits de “venuda” per pactar amb “els del 155”, Susagna Riera, la nova alcaldessa postconvergent, va acabar trencant aquest acord i va acceptar repartir-se el mandat amb ERC. “Anomeneu pacte de la vergonya el de Santa Coloma, a la resta de pobles no”, va reflexionar en aquesta volcànica investidura en què la germana de Torra va retirar el retrat del president. Una frase pertinent, perquè el mateix dia en què part de l’independentisme clamava contra aquesta aliança al poble del president o la del PSC amb Ada Colau a Barcelona, les forces separatistes rubricaven acords de govern amb els socialistes en 41 municipis.

Una setmana després de la constitució dels ajuntaments, quan les fogueres per cremar els heretges s’han apagat i estan a punt de deixar pas a les de les revetlles, es constata que els pactes, com la sort, van per barris. O, més ben dit, per pobles i ciutats. El que alguns partits titllen d’aberració en una població, passa a ser la cosa més normal del món per als mateixos al municipi veí. 

Notícies relacionades

JxCat (un dels que més fort va carregar contra Colau per aliar-se amb “el 155”) és el partit que més tractes ha segellat amb el PSC. Vint-i-tres alcaldes neoconvergents ho seran gràcies a la formació de Miquel Iceta i acolliran al seu equip de govern regidors socialistes. Calella de la Costa, Vilafranca i Lloret són alguns d’aquests municipis en els quals ha arribat a una entesa (a Cabrera de Mar i Maçanet de la Selva hi haurà tripartit d’ERC-JxCat i PSC). A més, els seguidors de Carles Puigdemont també han brindat l’alcaldia als socialistes a Cunit i Senterada. I regidors de les dues formacions compartiran també equip de govern a Quart, a les ordres d’un alcalde de la candidatura independent Quart Actiu. Tot això sense comptar el cas de Badalona, on els regidors de JxCat i ERC van donar al socialista  Àlex Pastor els seus vots gratis (com Manuel Valls a Colau) per evitar que el popular Xavier García Albiol tornés a encapçalar el consistori.

ERC i el PSC també han unit forces en una quinzena de municipis. A Abrera, Castelldefels, Castell-Platja d’Aro i Selva de Camp els regidors del partit d’Oriol Junqueras estaran a les ordres d’un regidor socialista. I onze republicans deuen la seva vara de comandament i governaran amb el PSC en poblacions com Figueres, Caldes d’Estrac o Sant Salvador de Guardiola. El cas més significatiu és Sant Cugat, on els socialistes van pactar amb dues forces separatistes, ERC i la CUP, per acabar amb 32 anys de governs convergents entre crits de “155” dels seguidors de JxCat. Ara socialistes, republicans i cupaires formaran un inèdit tripartit, i demostraran que la política fa estranys companys de llit. Més estranya encara podria ser encara la cohabitació a Sant Vicenç de Montalt, on el socialista Javier Sandoval ha convidat a entrar al seu equip els regidors del PP, Ciutadans i la CUP (més la candidatura independent 9SV) que van fer possible la seva investidura.