Sánchez mima Podem: «Tenen dret a ser a l'Administració»

El president llança un missatge conciliador a Iglesias després del mal inici de les seves negociacions

Evita posar data a la investidura i actua com si no necessités l'abstenció d'ERC o Bildu

undefined48715057 spanish prime minister pedro sanchez arrives for an eu summi190621121819

undefined48715057 spanish prime minister pedro sanchez arrives for an eu summi190621121819 / Riccardo Pareggiani

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Després d’una setmana que va començar malament per a la investidura, amb Pedro Sánchez Pablo Iglesias constatant en una reunió tot sol les seves diferències sobre la composició del futur Govern, el president en funcions ha buscat aquest divendres rebaixar la tensió amb els morats, la peça sobre la qual, en principi, bascula la seva reelecció. L’actitud del president en funcions no ha canviat. Continua rebutjant l’entrada de Podem en el Consell de Ministres i només ofereix càrrecs públics intermedis. Però Sánchez, a Brussel·les, on ha participat en el Consell Europeu, ha assenyalat que els d’Iglesias tenen "tot el dret a ser a l’Administració".

No és casual que el cap de l’Executiu es referís a l’"Administració" i no al "Govern". Els socialistes eviten parlar de l’Executiu perquè no contemplen cedir ministeris, ni molt menys vicepresidències, com reclamen els morats, que aquest divendres han defensat la creació d’una "vicepresidència de sostenibilitat", centrada en el medi ambient. En l’entorn de Sánchez es té al cap llocs en empreses públiques, i també direccions generals, sense arribar, almenys ara, quan la negociació acaba de començar, a les secretaries d’Estat.

"Fa 12 mesos que governen amb ells", ha recordat Sánchez sobre Podem. "Hem tirat endavant la pujada del salari mínim, hem recuperat la universalitat de la sanitat pública i hem plantejat uns Pressupostos que van ser rebutjats per la dreta i pels independentistes catalans. Hi ha una agenda compartida de continguts, de política i de polítiques. Però no disposem d’una majoria absoluta els dos sols, el PSOE i Podem. Per això plantegem un govern de cooperació en tres àmbits. Un, deparlamentari, on hem qualificat Unides Podem com un soci preferent. Dos, un acord programàtic, per posar en marxa totes aquelles qüestions d’avenços socials en els quals puguem coincidir. I tres, una cooperació institucional, on lògicament Podem té tot el dret a veure’s representat en l’àmbit de l’Administració pública. És una proposta raonable, assenyada i ambiciosa. Espero comptar amb el recolzament de Podem per a la investidura", ha continuat Sánchez.

El paper de l’independentisme

Amb els socialistes assegurant-se el Govern de les Canàries, gràcies a un pacte amb Podem i altres partits minoritaris, i tenint a l’abast de la mà el de Navarra, a través d’un futur acord amb Geroa Bai i Podem que necessita també l’abstenció de Bildu, s’han dissipat les possibilitats que Coalició Canària (CC) i Unió del Poble Navarrès (UPN) s’abstinguin i facilitin la investidura de Sánchez. El PP i Ciutadans no donen cap mostra que es moguin del 'no' al president en funcions, al contrari, malgrat els continus missatges del PSOE en què ha apel·lat a la seva "responsabilitat". Així que tot sembla dependre d’una abstenciód’ERC o Bildu. La portaveu parlamentària, Adriana Lastra, es va reunir amb els primers la setmana passada, i Gabriel Rufián va explicar dies més tard que les converses havien continuat i que avançaven. Amb els segons, els socialistes eviten tenir contacte.

El president, mentrestant, actua com si no existís la possibilitat de ser investit amb l’abstenció de republicans i abertzales. Per segon dia consecutiu, ha evitat contestar a la pregunta de si se sentiria "còmode" sent reelegit gràcies als independentistes catalans, després d’una campanya de les generals en les quals va repetir sense pausa que no eren "de confiança". De fet, ha aprofitat aquesta pregunta per traslladar Podem el seumissatge conciliador. Tampoc és casual.

Pressió al PP i Cs

La resta de la seva compareixença (només la segona que duu a terme en format roda de premsa des que va guanyar les generals fa gairebé dos mesos) ha discorregut pelscursos habituals: evitant anunciar unadata d’investidurai reclamant de nou l’abstenció del PP i Cs. 

Notícies relacionades

"No ho diré a Brussel·les", ha assenyalat sobre el dia en què se celebrarà eldebat al Congrés. Els socialistes insisteixen que continuen pensant en la segona o tercera setmana de juliol, però no volen comprometre’s en públic amb una data fins a no tenir més clar l’escenari de pactes. Sobretot, amb Podem.

"Els espanyols han parlat molt clar. Volen que hi hagi Govern i volen que el lideri el PSOE. L’alternativa, ¿quina és? El bloqueig, la paralització. Espanya no es mereix estar paralitzada. És important demanar aquells partits que parlen moltd’estabilitat i sentit d’Estat que l’exerceixin i facilitin la investidura", ha conclòs el líder socialista.