NOU PARTIT

Neix Lliga Democràtica per tal d'unir el centredreta catalanista

Els impulsors mantenen converses amb Lliures, Convergents i Units per Avançar

Pretenen consolidar-se com un partit que "alteri les aliances" i "trenqui els blocs"

Neix Lliga Democràtica per tal d'unir el centredreta catalanista

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Redactora

Especialista en informació del Parlament de Catalunya, seguint l'actualitat política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El tauler català suma un nou artefacte polític disposat a presentar-se a les pròximes eleccions autonòmiques amb un ideari catalanista i de centredreta: Lliga Democràtica. Un grup de personalitats de diferents tradicions i sensibilitats es conjuren des de fa gairebé un any per consolidar una nova oferta que pretén recuperar les aspiracions d’empresaris, exdirigents polítics i activistes constitucionalistes.

Tots ells llueixen currículum descontents amb el 'driblatge' a la legalitat usat per l’independentisme i s’oposen fermament a desancorar Catalunya de la resta d’Espanya. "Un catalanisme valent", resumeixen, "clarament contrari a un referèndum d’autodeterminació", afegeixen fonts impulsores de la iniciativa. D’altres el defineixen com un futur partit "català i socioliberal" que centrarà la seva agenda a "prioritzar l’economia, el benestar social i el medi ambient".

En una reunió feta aquest divendres, van aprovar el nom del partit, que es registrarà en les pròximes setmanes. Ara per ara, mantenen converses amb LliuresConvergents Units per Avançar, i ultimen un manifest fundacional que aposta pel "màxim autogovern", però sense aventures que posin en perill les competències vigents. A la seva bossa de votants, segons el seu diagnòstic, es troben liberals que es van mudar a Ciutadans, desganats amb el PSC i orfes del PDECat després de les maniobres de Carles Puigdemont. En definitiva, intentaran ressorgir de les cendres de CiU: "No existeix un partit d’obediència catalana de centredreta, de tarannà moderat", postil·len aquestes veus.

"Trencar el bloc"

Grosso modo, l’aposta es configura sota els objectius de "trencar el bloc independentista", "fer de ròtula entre Cs i el PSC" en una nova legislatura parlamentària per "aconseguir un govern no secessionista", "suavitzar la tensió" i defensar que "Madrid no és un enemic, sinó un soci". Fonts de l’ara per ara agrupació reivindiquen que ha de ser un espai "renovat" en el qual "no es permetin dobles militàncies" i admeten que el principal escull serà consensuar una cara visible que pugui encapçalar la seva papereta electoral. "El nostre propòsit és aconseguir alterar les aliances, debilitar el puigdemontisme perquè els acords JxCat-ERC deixin de ser possibles i es trenquin els blocs establerts", raonen.

Els impulsors han elaborat diferents enquestes que els indiquen que hi ha "un espai electoral buit" que es veuen amb forces per omplir amb uns "cinc diputats –quatre per Barcelona i un per Tarragona–". De tota manera, afirmen que les seves aspiracions electorals s’eleven d’entre 8 i 13 butaques a l’hemicicle català amb "300.000 vots potencials".

El paper de Valls

Notícies relacionades

Segons diverses fonts consultades, Eva Parera, ara número dos de facto de Manuel Valls al consistori barceloní, i la politòloga Astrid Barrioseran dos dels pesos pesants de la plataforma. En les reunions d’aquest nou ens, estan estudiant la fórmula perquè l’ex primer ministre francès pugui apadrinar les sigles. Ara bé, no preveuen que s’impliqui per consolidar el partit ni per presentar-se amb ells a unes eleccions autonòmiques. I és que el 'projecte Valls' va ser ideat per algunes figures que ara s’avenen a forjar Lliga Democràtica.

Algunes veus apunten que el projecte "encara ha de madurar" i demanen "anar a poc a poc", i per això aposten perquè fins al setembre no s’aventurin a donar gaires detalls en públic, més enllà del manifest fundacional que els presentarà en societat. "De moment, parlem sobre el projecte, no sobre candidats", conclouen.