Manuel Valls esfulla la margarida del seu futur

L'ex primer ministre francès es planteja apadrinar la creació d'un nou partit amb la bandera del catalanisme moderat

zentauroepp48688831 barcelona 18 5 2019   primer pla de l ex primer ministre fra190618195846

zentauroepp48688831 barcelona 18 5 2019 primer pla de l ex primer ministre fra190618195846

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El club de Manuel Valls minva. Els seus còmplices de papereta a l’encàrrec de Ciutadans el van abandonar en una votació que va culminar amb una ruptura anunciada. No li va estranyar que es prostressin a les ordres d’Albert Rivera  i no a la seves, tot i que li pesés. Però potser el que no esperava és que un dels seus fidels col·laboradors, Celestino Corbacho, triés l’altre bàndol. L’exministre socialista en l’època de José Luís Rodríguez Zapatero no havia amagat la seva afinitat amb el partit taronja. De fet, es va prestar a protagonitzar un acte a la ciutat que va governar durant 14 anys, l’Hospitalet de Llobregat, organitzat per Cs. Però Valls no havia mesurat el pes de la seva última maniobra, perquè va seguir la seva directriu en el Saló de Cent convençut que investir Ada Colau era "el mal menor".

L’ex primer ministre francès trencarà aquest dimecres el silenci i revelarà el seu futur a l’Ajuntament de Barcelona. Ho farà en una roda de premsa que ha convocat a les 11.00 hores per valorar les conseqüències de les seves últimes decisions.

Valls s’ha quedat sol junt ambEva Parera  en la seva incerta travessia. Fonts de la coalició ara desfeta asseguren que l’ex primer ministre francès "no ha vingut per fer política municipal", sinó que aquesta contesa ha sigut només l’inici d’una nova trajectòria al seu país natal. "Em quedo aquí, amb els meus principis i la meva ètica, i això us ho haureu d’empassar", es reafirmava Valls en la roda de premsa en la qual va anunciar el seu recolzament sense contrapartides a Colau.

L’interrogant

La incògnita no és si tornarà a França, sinó quins són els seus plans de futur a Catalunya. Diferents fonts de l’entorn de Valls esgrimeixen que, una vegada desposseït dels seus lligaments amb Cs, es planteja recolzar el naixement d’un artefacte polític que pretén fer ressorgir un catalanisme moderat de tarannà "socioliberal". De moment, no contempla més que acompanyar públicament els seus impulsors, sense presentar-se en una llista que es confecciona per fer el salt al Parlament. Seria el seu padrí, enquadraria part dels seus valors i arrossegaria votants.

Fonts d’aquest nou projecte assenyalen que els seus punts en comú poden donar-se en matèria de seguretatpolítiques socials i receptes econòmiques. "El punt difícil serà la seva hostilitat amb l’independentisme, perquè aquest partit busca esforçar-se en l’elaboració d’un discurs que trenqui blocs i obligui a canviar les aliances", exposen.

Notícies relacionades

Aquesta nova formació, encara per registrar com a partit polític, vol "forçar" noves majories per "superar l’atzucac" en el qual es va instaurar Catalunya "amb el descarrilament de la legalitat vigent". "És un partit amb vocació integradora i té vasos comunicants amb la plataforma de Valls", afegeixen aquestes veus.

I és que alguns dels empresaris que el van encimbellar fins a l’alcaldia es veuen immersos ara en aquesta nova operació. Per això, contemplen que l’ex primer ministre francès, ara edil del consistori barceloní, els ajudi. En el seu primer intent, Valls no va aconseguir unir el PSC i el PPC. Només se li va proposar Ciutadans com a patrocinador. Veurem si té més sort en l’impuls d’aquesta nova oferta política.