NEGOCIACIONS

Les Canàries i Navarra situen la investidura en mans d'ERC i Bildu

Els republicans prefereixen no bloquejar Sánchez però no concediran xecs en blanc

El president del Govern mostra la seva confiança a arribar a un acord amb Iglesias

589c4195-f3ef-440e-b04b-cbba69790197-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Quan Pedro Sánchez va convocar l’avanç de les eleccions generals per abans de les autonòmiques i municipals, tenia clar que el Govern central no es negociaria fins que quedessin aclarits els pactes autonòmics. Mateix tauler, dues jugades. Aquella tesi s’ha imposat i els acords territorials comencen a prefigurar el mapa de recolzaments de la investidura. D’acord amb les últimes aliances, el candidat no podrà comptar amb les abstencions de Coalició Canària (CC) ni Unió del Poble Navarrès (UPN), cosa que deixa la seva reelecció en mansd’ERC  i EH Bildu.

El PSOE acaricia amb els dits duespresidències regionalsque significaran, ‘de facto’, quatre diputats menys en la votació de la investidura de Sánchez. Els socialistes canaris van arribar aquest dijous a un acord programàtic amb Nova Canàries,NovaCanàries Sí Podem i Agrupació Socialista de La Gomera (ASG) que posa fi a 26 anys de mandat de CC. El nou cap de l’Executiu canari serà Ángel Víctor Torres, que va guanyar les eleccions però ha necessitat conquistar un recolzament heterogeni per poder imposar-se a la suma deCC, elPPiCs. Finalment, el diputat CasimiroCurbelo(ASG) va inclinar la balança cap a un govern progressista amb el qual Sánchez guanya poder territorial, però perd definitivament l’estreta esperança de comptar amb el suport dels regionalistes per a la investidura.

El pacte tancat dimecres a Navarra Navarraque atorga la presidència del Parlament a Geroa Bai i obre les portes de l’Executiu a la socialista María Chivite, tanquen dos recolzaments clau més per a Sánchez, els d’UPN.

Abstencions clau

Amb el PP i Cs enrocats en el rebuig del candidat socialista, el futur de la investidura quedariaen mans d’ERC(15 diputats) i EHBildu(4). Amb una de les duesabstencionsen tindria prou. Sánchez no es planteja negociar amb els independentistes bascos i ni tan sols els ha cridat a la ronda de converses juntament amb la resta de partits. El diputat de Bildu Oskar Matute ja ha advertit que qui vulgui comptar amb els vots de Bildu “haurà de parlar” amb ells i ha plantejat la derogació de la reforma laboral i la llei mordassa com a clau.

Les negociacions sí que semblen evolucionar entre el PSOE i ERC. Els republicans van confirmar aquest dijous una nova trobada entre el seu portaveu, Gabriel Rufián, i la socialista Adriana Lastra i es van mostrar disposats a no bloquejar la investidura, tot i que van tornar a remarcar que no donaran cap xec en blanc. Els independentistes catalans es plantegen coordinar el seu vot amb el d’EH Bildu en virtut de l’acord de col·laboració que mantenen les dues formacions.

Optimisme

Amb aquests recursos, Sánchez avança cap a una investidura prevista per aljuliolperò encara sense data i sense acord amb Podem. La reunió entre el candidat i Pablo Iglesias, dilluns passat a la Moncloa, no va anar bé. El president del Govern va traslladar al líder de Podem que només contemplava la incorporació de membres del partit morat en llocs intermedis, en cap cas en el Consell de Ministres. Per Iglesias, que mira més alt i vol fer valer els seus 42 diputats, no és suficient. Les seves posicions estan ara mateix molt lluny de trobar-se, però Sánchez és optimista: creu que al final Podem assumirà que no pot anar més enllà i pactarà amb elPSOE.

Notícies relacionades

"Podem és el nostre soci prioritari. Els hem traslladat com definim nosaltres el Govern de cooperació i esperem comptar amb el seu recolzament", ha dit aquest dijous el cap de l’Executiu a Brussel·les, just abans de començar el Consell Europeu en el qual s’abordarà el repartiment de les principals institucions comunitàries.

A la dreta del PSOE, no hi ha cap pacte d’investidura possible amb elPPiCs.  Tot i així, el president no abandona la seva apel·lació a tots dos perquè s’abstinguin, un pas que, si es produís, faria innecessari el recolzament dels morats. En el PSOE donen per fet que Pablo Casado i Albert Rivera hi votaran en contra, com tots dos han subratllat també aquest dijous a Brussel·les, però continuen reclamant "responsabilitat" als dos dirigents per, entre altres coses, burxar en les seves contradiccions i construir un relat en el qual Sánchez no ha tingut més remei que acudir als grups minoritaris perquè "Espanya tingui unGovern com més aviat millor".