vuit dels 14 vocals

Jupol es converteix en el sindicat majoritari de la Policia Nacional

Els dos vocals de SUP, els dos del SPP, i els de CEP i UPF completen el Consell

jupol

jupol

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Jupol, el sindicat de recent creació sorgit des de la plataforma Jusapol, que demana una “equiparació salarial real”, és des d’aquest dimecres el sindicat majoritari a la Policia Nacional a l’aconseguir vuit dels 14 vocals en les seves primeres eleccions al Consell del Cos. La resta de vocals s’ha repartit entre SUP (2), SPP (2), CEP (1) i UFP (1).

L’assignació provisional de vocals del Consell de la Policia Nacional ha atorgat sis vocals a Jupol per l’escala bàsica, on el SUP aconsegueix dos representants i CEP i UFP un cadascun. En l’escala de subinspecció Jupol ha obtingut un altre vocal, i en l’executiva ha aconseguit el vuitè representant. L’SPP, sindicat amb àmplia representació entre comandaments, ha obtingut l’altre vocal de l’escala executiva i també l’únic en joc de l’escala superior.

En aquestes eleccions, celebrades dimecres sense incidents, estaven convocats 66.776 policies i s’han presentat vuit sindicats policials, segons ha informat la Policia Nacional. En el procés electoral anterior, el 2015, es van elegir 16 vocals, mentre que aquest any han sigut 14: un vocal d’escala superior, dos d’escala executiva, un per a l’escala de subinspecció i deu per a l’escala bàsica.

Eleccions marcades per l’equiparació

El recompte atorga a Jupol uns 30.000 vots –25.000 només a l’escala bàsica, la més nombrosa. La participació ha sigut del 72,75%, uns vuit punts menys que en les eleccions sindicals del 2015 –en les quals va guanyar el SUP, que ara ha perdut hegemonia en el Consell de la Policia, l’òrgan d’interlocució entre els sindicats i la Direcció General.

Les eleccions celebrades aquest dimecres han estat marcades per la irrupció de Jupol (Justícia Policial), el sindicat creat des de la plataforma Jusapol, que va néixer en paral·lel a la negociació i firma, el març del 2018, del’acord d’equiparació salarial entre la Policia i la Guàrdia Civil respecte als Mossos d’Esquadra. La plataforma ha creat Jucil com a nova associació en l’Institut Armat.

En una trobada amb la premsa divendres passat, els líders de Jupol van assegurar que aspiraven a ser el sindicat majoritari i obtenir entre sis i vuit vocals. A més, van avisar que l’“equiparació real és innegociable”. Malgrat l’increment salarial de 561 euros al mes de mitjana, afirmen que els 807 milions entre els anys 2018 i 2020 s’han d’elevar almenys fins a 1.500 milions.

L’acord d’equiparació salarial està pendent del resultat d’un informe d’una consultora externa per reajustar-ne les quantitats, càrrec a càrrec, tant en la Policia com en la Guàrdia Civil. Organitzacions dels dos Cossos han acusat el Ministeri de l’Interior de falta de transparència en aquest punt de l’acord que va ser firmat quan el ministre era Juan Ignacio Zoido (PP).

Resultat el 2015

En les últimes eleccions celebrades el 2015, el SUP va aconseguir revalidar la seva hegemonia amb set dels 16 vocals –dos més que ara– del Consell de la Policia. CEP va quedar segon, amb quatre vocals, i l’SPP –que compta amb nombrosos alts càrrecs entre els afiliats– va aconseguir dos representants.

La novetat d’aquelles eleccions va ser Alternativa Sindical de la Policia (ASP), que va aconseguir, per primera vegada, representació al Consell amb un vocal a l’escala bàsica, on també va aconseguir representació la Unió Federal de la Policia (UFP) amb dues vocals. El 2015 es va registrar una alta participació: va votar el 80,56% de la plantilla.

Notícies relacionades

El Consell de la Policia és l’òrgan d’interlocució entre els sindicats policials i la Direcció General de la Policia, és a dir, el fòrum en què es discuteixen les qüestions laborals que afecten els policies amb l’administració.

En aquestes eleccions s’ha pogut exercir també el vot per correspondència per als funcionaris que l’hagin sol·licitat i els agents han pogut accedir a qualsevol dels punts habilitats, encara que no fos el de la seva plantilla de destinació. En tot el territori nacional s’han constituït 245 comissions de garantia electoral i 796 punts de votació.