PROTESTA

PP, Cs i Vox recolzen Jusapol en la seva exigència d'igualtat salarial

PP, Ciutadans i Vox aprofiten la reivindicació dels agents per fer campanya per al 28-A

«M'agrada més la Puerta del Sol així que plena de 'perroflautes'», afirma el popular Teodoro García Egea

20190406 432193 egeamo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Disposats a no perdre el vot de ni un sol uniformat, ni el Partit Popular, ni Ciutadans ni Vox han volgut faltar a la manifestació que per a aquest dissabte havia convocat la plataforma Jusapol, l’associació més radical del panorama sindical de les forces de seguretat.

Prop de 20.000 policies, guàrdies civils i familiars –segons la policia municipal; 100.000 segons els organitzadors– van marxar al centre de Madrid, entre la Puerta del Sol i el Congrés, per exigir al Ministeri de l’Interior una equiparació salarial “real” dels seus respectius cossos amb el dels Mossos d’Esquadra.

I, al capdavant de la marxa, agafant de fet la pancarta, van caminar el president de Ciutadans, Albert Rivera, i els secretaris generals del PP, Teodoro García Egea, i de Vox, Javier Ortega Smith, advocat de l’acusació popular en el judici al procés. D’escortes  caminaven, a més, el portaveu taronja per a temes d’Interior i encarregat del seu partit per a les relacions amb els estaments policials, Miguel Gutiérrez, i la seva homòloga en el PP, veïna en la Comissió d’Interior del Congrés i víctima del terrorisme Marimar Blanco.

García Egea es va quedar amb el pernil mediàtic que es rifava en la convocatòria, sobreposant la seva veu al terrabastall de megàfons per dir: “M’agrada més veure aquesta plaça plena de servidors d’Espanya que de ‘perroflautas’”. La Puerta del Sol va ser l’escenari, a la primavera de fa vuit anys, de la gran acampada d’indignats del 15-M.

Dissoldre els Mossos

El número dos popular, a més, va acusar el PSOE d’“arxivar en un calaix” els seus compromisos de plena equiparació salarial, i va reivindicar el seu partit per “complir les seves promeses”.

Albert Rivera, per la seva part, va aprofitar els micròfons congregats a la marxa per retreure a Pedro Sánchez que “no hagi complert” amb l’acord que va fer amb Ciutadans per equiparar plenament els salaris dels policies estatals amb els autonòmics. El líder taronja va prometre que, si governa, aquests salaris seran plenament iguals en el termini de dos anys.

Però dels tres dirigents de la dreta, va ser Ortega Smith el que es va veure més acompanyat pels aplaudiments i palmellades a l’espatlla dels assistents. El número dos de Vox, a més de prometre l’equiparació, va assegurar que el seu partit promourà al Congrés que les autonomies tornin les competències en matèria de Seguretat, i “dissoldre les policies autonòmiques i que els seus membres puguin integrar-se en la Policia Nacional i en la Guàrdia Civil”.

Més manifestacions

Acusant de resignats els sindicats tradicionals de Policia i les associacions de la Guàrdia Civil, Jusapol ha denunciat sempre que l’acord que fa un any van firmar aquestes organitzacions amb Interior és un engany. I ho ha mantingut, fins i tot, malgrat els increments que les nòmines de policies i guàrdieshan registrat l’any passat i aquest mes d’abril.

Encara falta una tercera fase de pujades, fins a assolir els 807 milions d’euros pressupostats en el pacte. Jusapol demanava 1.500 milions. Nathan Espinosa, líder de la plataforma, va anunciar que aquest és el començament d’una nova campanya de protestes per tot Espanya i va exigir: “Que es deixin de riure de les 140.000 famílies que demanem la igualtat, no pujades salarials”.

Des de Catalunya, fonts d’aquests sindicats policials que critica Jusapol van remarcar al llarg de la jornada com una iniciativa legislativa popular de la plataforma per a l’equiparació ha fracassat davant del Consell d’Estat “per pura incompetència”.

Notícies relacionades

El Ministeri de l’Interior va sortir al pas de les crítiques de Jusapol recordant que, després d’un primer pagament de 307 milions al novembre, els terminis de l’acord es completaran amb 250 milions a abril d’aquest any i 247 milions el 2020. Jusapol no va participar en les negociacions d’aquest acord.

Segons les dades del ministeri, la millora es tracta d’un esforç “considerable” que suposa una pujada mitjana de 4.759 euros anuals respecte al 2017 –un 14,23 % més– per als policies, que arriba als 5.491 euros més –un increment del 17,58%– en el cas dels guàrdies, davant l’increment mitjà del 4% per als empleats públics en aquell període.