130 euros més a la nòmina d'un agent corrent

Interior paga a policies i guàrdies l''equiparació 2019' a tres dies de les eleccions

La pujada estava prevista per a l'abril i correspon a la segona fase de l'acord d'equiparació salarial entre les forces de seguretat de l'Estat i les policies autonòmiques, amb un pressupost de 250 milions d'euros

undefined44163483 graf4281  algeciras  c diz   05 07 2018   el ministro del in190424210305

undefined44163483 graf4281 algeciras c diz 05 07 2018 el ministro del in190424210305 / A Carrasco Ragel

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els policies nacionals i guàrdies civils apuntats a la llista de correu electrònic del Ministeri de l’Interior han començat a rebre aquest dimecres les seves nòmines del mes d’abril, i hi apareix per primera vegada reflectit l’augment de sou corresponent a la segona fase de l’equiparació salarial amb els mossos i ‘ertzaines’ acordat amb el Ministeri i el pagament del qual estava previst per a aquest mes.

Els pagaments es començaran a fer efectius en els comptes bancaris a partir del dissabte 27, segons fonts policials. Interior abona el que, de forma abreujada, en les forces i cossos de seguretat de l’Estat anomenen “equiparació els 2019”: 250 milions d’euros previstos per a aquest any en el segon tram del pacte.

De mitjana, per a un policia o un guàrdia d’escala bàsica suposa aquest mes començar a cobrar 130,25 euros bruts més que l’any passat, i 285,98 euros bruts més que el 2017. Respecte al 2018, són 139,82 euros bruts més per a un agent de l’escala de subinspecció i els tècnics de la Policia i oficials de la Guàrdia Civil.

L’acord d’equiparació es reflecteix en aquesta nòmina d’abril d’un policia veterà, amb set triennis en el seu historial. / EL PERIÓDICO

És l’apunt que en les nòmines apareix com “la CE Equiparació”, les sigles corresponen a l’expressió “complement específic”. En els documents que estan arribant en aquesta data a guàrdies i policies (uns dels quals es mostra aquí) es reflecteix a més un altre pagament més voluminós: els retards.

El departament del ministre Fernando Grande-Marlaska abona aquest mes la pujada que devia corresponent a gener, febrer i març. D’aquesta forma, policies i guàrdies de base perceben al final d’abril una mitjana de 390,75 euros bruts i de 418,86 els membres de l’escala immediatament superior.

Vot emprenyat

A 72 hores que s’obrin els col·legis electorals del 28-A, aquest pagament apaivaga els dubtes que la plataforma més radical de la protesta policial, Jusapol, ha estat abocant en mobilitzacions recents de tot tipus, posant en solfa l’acord d’equiparació. L’associació és un camp de vot per Vox, en què també intenta recollir Ciutadans, i els bancals del qual ha regat més tímidament el candidat del PP, Pablo Casado, durant aquesta campanya electoral.

Per a Manuel Rosales, membre de l’Executiva Nacional de la Confederació Espanyola de Policia (CEP) i portaveu d’aquest sindicat per a Catalunya, el pagament “suposa que els sindicats hem firmat el millor acord salarial de la història de la Policia i s’està complint”. Rosales lamenta “veure com un col·lectiu professional com Jusapol ha estat intoxicant, esperançat que l’Administració no complís el pactat. Preferien que els policies no cobressin aquest acord, per treure rèdit electoral en les eleccions al Consell de la Policia”, previstes per al juny.

Des del Sindicat Unificat de Policia (SUP), el seu portaveu nacional, Ramón Cosío, assegura que aquest pagament “suposa un reconeixement i ens reafirma en l’èxit de la negociació”. Cosío recorda que aquest és el punt culminant “després de quaranta anys de retard i promeses incomplertes de successius governs”, tot i que encara esperen “l’auditoria sobre equiparació salarial que ens ha de mostrar la Secretaria d’Estat d’Interior”.

Notícies relacionades

“L’equiparació avança, tot i que queden serrells com l’entrega de l’auditoria”, comenta Juan García, portaveu de l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC). A més del pagament d’abril, li sembla rellevant que en aquesta campanya electoral “totes les principals forces polítiques que es presenten porten en els seus programes el compliment de la tercera fase de l’equiparació salarial”.

Les forces sindicals de Policia i Guàrdia Civil promouran en la pròxima legislatura una llei de retribucions que contempli, entre d’altres, algun aspecte retardat de manera cridanera: les dietes, que fa 16 anys que no es revisen.