"responsabilitats politicoadministratives importants"

Sánchez descarta cedir ministeris tot i que Iglesias s'enroqui

El Govern pressiona Podem perquè respongui si accepta càrrecs intermedis

El PSOE atorga la presidència del parlament navarrès a Geroa Bai i complica el recolzament d'UPN

zentauroepp48583535 el secretari general del psoe  pedro s nchez  i el l der de 190612173318

zentauroepp48583535 el secretari general del psoe pedro s nchez i el l der de 190612173318 / PSOE

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pedro Sánchez va aquest dimecres al Consell Europeu a Brussel·les sense una resposta de Pablo Iglesias a la seva oferta de cedir-li càrrecs intermedis de l’Administració a canvi del seu recolzament en la investidura. Fonts governamentals asseguren a aquest diari que el president en funcions“no es mourà” d’aquesta proposta i que el podemista pot oblidar-se d’obtenir carteres ministerials. Des d’aquesta determinació, la Moncloa intenta pressionar els morats demanant-los una contestació que els resulta especialment complicada: si cedeixen, no poden anotar-se cap triomf i temen ser escombrats pel PSOE en quatre anys de legislatura. Si s’enroquen, corren el risc de quedar davant l’opinió pública com uns dirigents obsessionats pelpoder. Mentrestant, a Navarra es confirma el que s’esperava i Geroa Bai s’emporta la presidència del Parlament, cosa que prefigura un Executiu regional del PSOE i el cop de porta d’UPN a la investidura a Madrid, a més de generar soroll de fons en les dretes.

 “El president no cedirà ministeris tot i que Iglesias s’empenyori”, expliquen fonts governamentals, que admeten que ara es tracta de pressionar el dirigent morat i forçar-lo que respongui en públic si recolzaria Sánchez a canvi de càrrecs intermedis. La tàctica de pressió l’ha iniciat la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, aquest dimecres, quan ha recordat l’oferta plantejada i ha reclamat una resposta. “O construeixes o destrueixes; o cooperes o et converteixes en un obstacle”, ha assenyalat, després d’haver confirmat que el Govern està “esperant” que els podemistes es pronunciïn. Ha preferit no parlar de noms ni de càrrecs concrets, però sí que ha confirmat que cedirien“responsabilitats administratives importants”a Podem per tal d’aconseguir el seu recolzament a la investidura, previsiblement, al juliol.

Iglesias, lluny de reclamar que les negociacions es retransmetin en directe com va fer el 2016, es manté ara en silenci i imposa una lògica de negociació secreta que, creu, juga al seu favor. No vol aparèixer davant l’opinió pública com un líder amb set de poder, obcecat per entrar en el Consell de Ministres. El PSOE juga amb aquesta carta, que troba eco en les fallides converses de governabilitat del passat, quan Iglesias va rebre severes crítiques per haver exigit la vicepresidència i el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI).

Negociar en secret

Amb aquest record a la retina, els morats són reticents a donar una resposta oberta i continuen reclamant conversar en privat per “protegir” el diàleg. En aquesta línia, la portaveu podemista, Irene Montero, ha dit aquest dimecres que està convençuda que Sánchez “no defraudarà” ni “trairà” els qui desitgen un Govern d’esquerres, informa Miguel Ángel Rodríguez.

A ningú se li escapa que no els ha agradat la proposta de Sánchez, però tampoc es poden permetre un exabrupte públic. Necessiten demostrar que l’aliança és possible i que, si no arriba encara, no és perquè exigeixin més càrrecs, sinó perquè Sánchez evita comprometre’s amb polítiques veritablement progressistes.

No ho tenen fàcil per recular, perquè van basar tota la campanya a la tesi que votar-los era “útil” perquè forçarien una coalició que escoraria el PSOE a l’esquerra. “Pablo [Iglesias] s’arriscarà fins al final. Aquest joc ell el fa molt bé. Creu que li donarà una lliçó a Pedro [Sánchez] i que en la segona votació l’obligarà a negociar”, opina un dirigent d’Unides Podem. La idea de forçar un altre intent al setembre comença a cobrar força entre els qui creuen que una primera investidura fallida al juliol desgastaria Sánchez i permetria a Iglesias pressionar amb més força després de l’estiu. 

La dreta protesta

Notícies relacionades

Amb aquest mar de fons, aquest dimecres s’han confirmat els pronòstics a Navarra. Un pacte d’última hora entre socialistes i nacionalistes ha donat la presidència del Parlament a Unai Hualde, de Geroa Bai. EH Bildu entra a la Mesa de la cambra tot i que sense el recolzament del PSOE, que ha votat el seu propi candidat. L’escenari prefigura que hi haurà un govern regional socialista i això impossibilita, de facto, el recolzament d’UPN a la investidura de Sánchez, perquè els navarresos només estaven disposats a donar-li el seu suport si obtenien l’Executiu navarrès.

L’acord ha provocat el previsible enrenou en la dreta. El president del PP, Pablo Casado, ha acusat Sánchez d’estar disposat a cedir qualsevol cosa per continuar en el Govern i ha jutjat el pacte com un “pagament a l’independentisme”. El líder de Cs, Albert Rivera, ha criticat el PSOE per “boicotejar el constitucionalisme” i “associar-se amb els batasuns”.