LA DETENCIÓ DE JOSU TERNERA

Final de fuga al peu del Mont Blanc

"La ciutat és tranquil·la, són altres terroristes els que plantegen problemes avui, no ETA", diu l'alcalde de Sallanches

L'històric dirigent etarra ha sigut traslladat a la presó de Bonneville i aquest divendres serà portat a la fiscalia de París

zentauroepp48183461 josu ternera190516212816

zentauroepp48183461 josu ternera190516212816

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Els 17 anys de fuga de l’històric dirigent d’ETA  José Antonio Urritikoetxea‘Josu Ternera’, han acabat a primera hora d’aquest dijous a l’aparcament del centre hospitalari intercomunal Pays de Mont-Blanc, quan es dirigia a una cita mèdica a causa del càncer que pateix.

La sorpresa era total entre els veïns de Sallanches, un poble tranquil de 16.000 habitants situat al peu de l’imponent Mont Blanc, on Josu Ternera va ser detingut en una operació duta a terme per agents de la Direcció General de Seguretat Interior (DGSI) en col·laboració amb la Guàrdia Civil, batejada amb el nom d’"infància robada", en al·lusió a l’atemptat contra la casa caserna de Saragossa que l’etarra va ordenar cometre el 1978 i que es va saldar amb la mort d’11 persones, entre elles sis nens.

"Res ens sorprèn, però és estrany que algú d’ETA vingui aquí. És una regió on un pot amagar-se, però tampoc és Còrsega", deia entre rialles Leticia, una treballadora que s’encarrega dels pacients que acudeixen amb taxi al centre mèdic.

Walter i Débora, que xerraven animadament a l’aparcament, admetien que no s’havien assabentat de la notícia i a l’interior de l’hospital l’únic que havia vist la jove que era al capdavant del quiosc de premsa havien sigut els furgons de la Gendarmeria.

"Una bona notícia"

L’alcalde de Sallanches, Georges Morande, creu que la gent s’haurà assabentat a través dels mitjans de comunicació de la detenció de l’històric dirigent d’ETA, la qual cosa va qualificar com una "bona notícia" que demostra la cooperació entre França i Espanya.

"No és ell [Josu Ternera] qui posarà una bomba a Sallanches", ha declarat Morande a un grup de periodistes espanyols. "No és la seva preocupació més gran. Tampoc és Al-Qaida, que li fa por a tothom", ha indicat.

Quan va ser preguntat per l’impacte de l’arrest va dir que la desapareguda banda terrorista ETA "és una mica lluny dels actuals problemes francesos i europeus". "Són més aviat altres terroristes els que plantegen problemes a Europa. No és ETA qui fa por avui", va afegir després de posar en relleu que Josu Ternera estava "fora de circuit".

 "La ciutat continuarà sent tranquil·la, no hi ha de què preocupar-se. No és com si una bomba hagués esclatat en algun lloc. Detenen algú que formava part del grupuscle d’ETA, que va causar problemes fa més de 17 anys, no s’ha de tenir por d’això avui", ha resumit l’edil. Segons Morande, el membre d’ETA vivia en un poble pròxim a Sallanches, "segurament amagat per algú". 

Facilitat per amagar-se

Notícies relacionades

No és la primera vegada que es produeix una operació antiterrorista a l’Alta Savoia, una regió muntanyosa que va ser escenari de diverses detencions de membres d’ETA entre el 2001 i el 2009. "És potser perquè la muntanya és una zona més tranquil·la que una gran ciutat, molt més vigilada. És més fàcil amagar-se al Pirineu o als Alps francesos que a les grans ciutats, que estan més vigilades. Aquí poden passar més inadvertits", ha resumit l’alcalde de Sallanches.

Josu Ternera va abandonar l’hospital després de ser examinat pel personal mèdic, va ser traslladat a la presó de Bonneville, a uns 30 quilòmetres al nord de Sallanches i aquest divendres serà transferit a la fiscalia de París, segons han informat fonts jurídiques franceses.